Het voorstel voor wijziging van de Europese Energy Efficiency Directive (EED) is op 13 september 2023 gepubliceerd, maar lijkt nu een definitieve status te gaan krijgen in Nederland. Voor veel bedrijven betekent dit wel een wijziging van verplichtingen. De communicatie vanuit de Nederlandse overheid naar het bedrijfsleven moet nog starten. Een gecertificeerd Energiebeheersysteem (bijvoorbeeld ISO 50001) wordt een verplichting voor een deel van de bedrijven vanaf 11 oktober 2027.
Het lijkt nog ver weg, toch is het goed om u alvast te oriënteren of u aan deze criteria voldoet en hoe u de verplichtingen invulling wilt en kunt geven.
Belangrijkste wijzigingen zijn:
- Het criterium voor de EED-plicht verandert van aantal FTE en/of omzet/balanstotaal naar energiegebruik. Het nieuwe criterium wordt dat ondernemingen die een gemiddeld jaarlijks energieverbruik hebben van meer dan 10 TJ per jaar in de afgelopen drie jaar, waarbij alle energiedragers worden samengenomen, en die geen energiebeheersysteem invoeren, een EED-audit dienen aan te leveren (4 jaar na de vorige audit en uiterlijk op 11 oktober 2026). Noot: 10 TJ komt overeen met ca 315.956 m3 ae of 2.777.888 kWh.
- Nieuw in de EED-audit wordt dat de betrokken ondernemingen op basis van de uit die energie-audits voortvloeiende aanbevelingen een concreet en haalbaar actieplan moeten opstellen (voor alle locaties). In het actieplan worden maatregelen voor de uitvoering van alle aanbevelingen van de audits vastgelegd, voor zover dat technisch of economisch haalbaar is. Het actieplan wordt voorgelegd aan het management van de onderneming. Note: voor onderzoeksplicht op locatieniveau was dit al een verplichting.
- Daarnaast gaat gelden dat ondernemingen met een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van meer dan 85 TJ (komt overeen met circa 2.685.624 m3 ae of 23.611.111 kWh) in de afgelopen drie jaar, waarbij alle energiedragers worden samengenomen, een energiebeheersysteem moeten invoeren. Het energiebeheersysteem moet worden gecertificeerd door een onafhankelijk orgaan, in overeenstemming met de desbetreffende Europese of internationale normen. Op Europees niveau betekent dit dat een ISO 50001 “Energiemanagementsysteem” voor deze bedrijven een verplichting lijkt te worden (op dit moment enige gecertificeerde systeem conform Europese en internationale normen). In Nederland wordt op dit moment bekeken of een aantal keurmerken ook aan deze verplichting kunnen voldoen. Uiterlijk op 11 oktober 2027 dienen de ondernemingen aan te tonen aan deze verplichting te voldoen.
- Uiterlijk op 15 mei 2024, en daarna jaarlijks, zijn eigenaars en exploitanten van datacentra met een stroomverbruik van de geïnstalleerde informatietechnologie (IT) van ten minste 500 kW verplicht om informatie openbaar te maken, met uitzondering van informatie die onder Unie- en nationaalrecht ter bescherming van handels- en bedrijfsgeheimen en van de vertrouwelijkheid valt. Meer informatie kan hier worden gevonden: Rapportageplicht energie-efficiëntie datacentra | RVO.nl
Wilt u meer weten neem dan contact op met Jos Lenselink van BlueTerra.
Vanuit de EU is deze publicatie beschikbaar waarin alles staat beschreven.