Industrial Heat + Power 2024: zien wij u daar?
Op 15, 16 en 17 oktober 2024 vindt de Industrial Heat + Power plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Industrial + Power is onderdeel van de Vakbeurs Energie en hét platform voor de industriële energievoorziening. U vindt BlueTerra Energy Experts op de beursvloer standnummer 2.B002. Ook bent u van harte welkom in het Praktijktheater en Industrietheater waar wij diverse workshops en lezingen organiseren.
Bestel via deze link gratis uw toegangskaart. Wenst u een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs, mailt u dan uw voorkeur voor een dag en tijd.
Laat u inspireren door innovatie oplossingen in de industriële markt
BlueTerra organiseert diverse workshops in het Praktijktheater en het Industrietheater. Ook dit jaar hopen wij u weer te inspireren met relevante onderwerpen in de verduurzaming van de industrie.
Praktijktheater
Netcongestie: wat kan er wél
Dinsdag 15 oktober | 12.30 – 13.30u
Netcongestie zorgt voor uitdagingen bij de elektrificatie van bestaande processen en de uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. In veel gebieden in Nederland is er onvoldoende transportvermogen beschikbaar. Toch is er bij netcongestie er veel meer mogelijk dan u denkt. Wat als u al aan uw gecontracteerde vermogen zit en toch verder wil elektrificeren? Of wil verduurzamen maar er is nu of in de toekomst onvoldoende ruimte op het net?
In deze lezing nemen Robin en Emma u mee in de juridische kansen en technische mogelijkheden bij netcongestie. Zo kijken we naar opslag, slimme integratie van onder andere e-boilers, het aanpassen of verspreiding van de elektriciteitsvraag en alternatieve contractvorming. Ook komen collectieve toepassingen zoals energiehubs en gesloten distributievormen voorbij. Aan de hand van praktijkcasussen binnen de industrie, leggen wij uit wat er mogelijk is bij netcongestie.
Sprekers: Robin Teeken, senior energieconsultant bij BlueTerra Energy Experts. Emma Pik, juridisch adviseur netcongestie bij BlueTerra Energy Experts en DWA.
Warmtepompen tot 100°C voor de industrie
Woensdag 16 oktober | 12.30 – 13.00u
Bob Fennis, consultant bij BlueTerra Energy Experts neemt u mee in de wereld van industriële warmtepompen. We beginnen met een korte, maar duidelijke uitleg van de basisprincipes, zodat iedereen een goed begrip heeft van hoe warmtepompen werken. Zo kijken we met u naar wat er nodig is bij de overweging van een warmtepomp en hoe u een toekomstbestendig ontwerp realiseert. Zodra de basis en de eerste stappen duidelijk zijn, gaan we dieper in op de nieuwste ontwikkelingen. We bespreken de beschikbare subsidies, de kosten, en ook de ontwikkeling in koudemiddelen. Tot slot delen we enkele praktijkvoorbeelden. Deze casestudies laten zien hoe andere bedrijven succesvol gebruik maken van warmtepompen. Sluit aan bij de lezing op donderdag 17 oktober voor warmtepompen en MVR-oplossingen boven de 100°C.
Spreker: Bob Fennis, consultant BlueTerra Energy Experts
Drogen zonder aardgas
Woensdag 16 oktober | 13.15-13.45 uur
Industrieel drogen vraagt veel thermische energie. Een enorme kans voor verduurzaming en kostenbesparing. Jacco Duim, adviseur bij BlueTerra neemt u mee in de kansen voor het aardgasvrij maken van industriële droogprocessen. Zeker bij netcongestie, maar ook bij het terugdringen van kosten, moet de netto energie-input van de nieuwe droogmethode lager liggen dan die van de huidige aardgasgestookte drooginstallatie. Dat bereiken we onder andere door het slim combineren van droogtechnieken en energieopwekkers, zoals warmtepompen en infrarood drogers. Ook het uitkoppelen van warmtebronnen is een goede optie om elektrische drooginstallatie energetisch- en kostenefficiënt te maken. Tijdens de sessie wisselen we theorie en praktijk af en is er voldoende tijd om uw vragen te beantwoorden. Ook is Jacco deze dag beschikbaar in stand van BlueTerra (2.B002) om de vragen over uw site of specifieke proces te beantwoorden.
Spreker: Jacco Duim, consultant BlueTerra Energy Experts
Smart elektrificatie met HT-warmtepompen en MDR
Donderdag 17 oktober | 12.30-13.00 uur
Smart elektrificatie met Hoogtemperatuur Warmtepompen (HTWP) en Mechanische Damp Recompressie (MDR) staan inmiddels hoog genoteerd als duurzame warmteopwekkers voor de (proces)industrie. Op dit vlak vinden baanbrekende ontwikkelingen plaats en wordt praktijkervaring opgedaan. Met deze technologie kan de CO2-emissie sterk gereduceerd worden. Senior adviseur René Waggeveld praat u bij over de laatste ontwikkelingen van HTWP en MDR, deelt praktijkcases en beantwoordt uw vragen over kansen en aandachtspunten. Sluit aan bij de lezing op woensdag 16 oktober voor de lezing over warmtepompen tot 100°C.
Spreker: Ir. René Waggeveld, senior adviseur BlueTerra Energy Experts
Flexibele energieoplossingen voor de industrie
Donderdag 17 oktober | 13.15-13.45 uur
Weten wat uw bedrijf kan doen bij netcongestie en hoe u uw productie kunt flexibiliseren? Tijdens deze presentatie worden de oplossingen voor netcongestie en mogelijkheden van flexibel energiegebruik binnen de industrie besproken, met een focus op elektrificatie. Innovatieve oplossingen zoals het flexibel regelen van productieprocessen, het gebruik van warmtebuffers en het toepassen van accu’s om de netaansluiting te beperken komen aan bod. Ontdek hoe uw bedrijf niet alleen energie kan besparen, maar ook productieprocessen efficiënter kan maken en kosten kan verlagen.
Spreker: David Verster, consultant BlueTerra Energy Experts
Industrietheater
CSRD: Administratieve draak of efficiënte verandertool?
Woensdag 16 oktober 2024, 15:00 – 16:30 uur
Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg CSRD, is de verplichting die vanaf 2025 geldt voor de grotere bedrijven om te rapporteren over de ESG elementen (Environmental, Social, Governance). Voor veel bedrijven lijkt dit een ver-van-mijn-bed-show, maar omdat de rapportage voor de hele keten van producten geldt (inclusief productie, gebruik en eindfase), raakt dit ook heel veel toeleveranciers in de industrie.
Daarbij lijkt het element environmental voor Nederlandse bedrijven het belangrijkste waarbij van bedrijven verwacht gaat worden dat zij moeten rapporteren over de CO2-voetafdruk van hun producten. Op termijn wordt een lage CO2-voetafdruk een licence to produce voor toeleveranciers. In deze lezingencyclus wordt ingegaan op de achtergrond en systematiek, het belang en de effecten van de CSRD en zal een mooi voorbeeld gepresenteerd worden.
- Wat wordt bedoeld met CSRD, ESG en CO2 voetafdruk?
- Waarom is dit voor alle toeleveranciers belangrijk?
- Hoe werkt een CO2-voetafdruk berekening en wat leer je er van?
De rapportage geldt voor de hele keten, inclusief productie, gebruik en eindfase. En raakt hiermee dus ook heel veel toeleveranciers in de industrie. Met name op gebied van milieu wordt een lage CO2-voetafdruk op termijn een ‘licence to produce’ voor toeleveranciers. Eva Juffermans, consultant BlueTerra gaat in deze lezing in op enkele voorbeelden uit de industrie op het deelthema ‘Milieu’ (ESRS E1 t/m E5) en hoe nu al zichtbaar is dat de CO₂-voetafdruk bepalend wordt in de selectie van toeleveranciers.
Meer informatie over deze middag staat op de website van Industrial Heat + Power.
Waterstof in de Industrie
Donderdag 17 oktober 2024, 15:00 – 16:30 uur
Waterstof wordt alom gezien als een belangrijk route in de verduurzaming van moleculen, voor opslag van energie en voor hoog temperatuurtoepassingen. Het potentieel lijkt groot en Gasunie is voortvarend bezig met een landelijke infrastructuur. Toch komt de ontwikkeling van groene waterstofproductie en daarmee ook een markt voor groene waterstof moeizaam van de grond. De vraag is daarom welke ontwikkelingen er nu wel van de grond komen, wat is er voor nodig om een versnelling te krijgen, welke toepassingen zullen als eerste van de grond komen en in welke regio’s zal als eerste groen waterstof geleverd gaan worden?
- Wat is er nodig om een versnelling in de productie van groene waterstof te realiseren?
- In welke regio s zal groene waterstof als eerste geleverd worden?
- Welke toepassingen van groene waterstof zullen als eerste van de grond komen?
- Wat zijn met de huidige inzichten de indicatieve kostprijzen van waterstof?
Jeroen Buunk, senior consultant bij BlueTerra neemt u mee in het onderzoekstraject HyRegions, waarin is geanalyseerd waar en hoe de ontwikkeling van regionale waterstofinfrastructuur vormgegeven kan worden. Het HyRegions onderzoek wordt verder toegelicht. Zo is onder andere onderzocht waar en op welke manier regionale waterstofinfrastructuur kan worden uitgerold en in welke regio’s en voor welke type bedrijven de toepassing van waterstof kansrijk zal zijn.
Meer informatie over deze middag staat op de website van Industrial Heat + Power.