Ontmoet ons tijdens Industrial Heat + Power 2022
Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de Industrial Heat + Power plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Industrial + Power is onderdeel van de Vakbeurs Energie en hét platform voor de industriële energievoorziening. U vindt BlueTerra Energy Experts op de beursvloer standnummer 2.C019. Ook bent u van harte welkom in het Praktijktheater en Industrietheater waar wij diverse workshops en lezingen organiseren.
Via deze link bestelt u kosteloos uw toegangskaart. Registreert u zich na 10 oktober, dan betaalt u €25,- entree. Wenst u een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs, mailt u dan uw voorkeur voor een dag en tijd.
Laat u inspireren door innovatie oplossingen in de industriële markt
BlueTerra organiseert diverse workshops in het Praktijktheater en het Industrietheater. Met onze lezingen en workshops hopen wij u te inspireren in het kiezen van de juiste route naar verduurzaming:
Dinsdag 11 oktober | 14.00 – 15.30 uur | Industrietheater
Dinsdag 11 oktober | 13.30 – 14.00 uur | Praktijktheater
Smart Elektrificatie met HT-warmtepompen en MDR
Spreker: Ir. René Waggeveld, senior adviseur BlueTerra
Smart elektrificatie met Hoogtemperatuur warmtepompen (HTWP) en Mechanische Damp Recompressie (MDR) staan inmiddels hoog genoteerd als duurzame warmteopwekkers voor de (proces)industrie. Op dit vlak vinden baanbrekende ontwikkelingen plaats en wordt praktijkervaring opgedaan. Met deze technologie kan de CO2-emissie sterk gereduceerd worden. Senior adviseur René Waggeveld praat u bij over de laatste ontwikkelingen van HTWP en MDR, deelt praktijkcases en beantwoordt uw vragen over kansen en aandachtspunten.
Dinsdag 11 oktober | 14.15 – 14.45 uur | Praktijktheater
Smart grids als wapen tegen netcongestie – praktijkcase Bleiswijk
Spreker: Drs. Arjen de Jong, senior adviseur BlueTerra
Netcongestie is een van de huidige bedreigingen voor de industriële energietransitie. Zowel aan de kant van duurzame opwekking van elektriciteit als voor de industriële afnemers van duurzame stroom is dit in toenemende mate het geval. De ‘noodkreet’ van netbeheerder Enexis voor Noord-Brabant en Limburg ligt nog vers in het geheugen. Het opzetten van zogenaamde smart grids is een toekomstbestendige oplossing, waarin opwekking, verbruik en opslag op een intelligente en multimodale wijze aan elkaar wordt gekoppeld. Aan de hand van de praktijkcase in Bleiswijk neemt senior adviseur Arjen de Jong u mee in de kansen en toepassing van smart grids.
Woensdag 12 oktober | 10.30 – 11.00 uur | Praktijktheater
Demand side management voor een duurzame toekomst!
Drs. Teus Baars, directeur Zeeuwind
De prijs voor elektriciteit kent in het afgelopen jaar een ongekende ontwikkeling. Zowel in absolute hoogte als in volatiliteit. De energierekening stijgt dan ook snel en energiemanagement wordt voor steeds meer bedrijven financieel interessant. Door als bedrijf uw verbruik meer te gaan afstemmen op de beschikbaarheid van duurzame elektriciteit kunt u kosten besparen. Tegelijkertijd geeft u daarmee een impuls aan verdere verduurzaming van de elektriciteitsproductie. Teus Baars, directeur van Zeeuwind toont u aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk hoe afnemer en producent van duurzame elektriciteit met een slimme PPA (power purchase agreement) elkaar de hand kunnen reiken. Gebruikmaken van demand side management van elektriciteit betekent een win-win voor iedereen!
Woensdag 12 oktober | 11.15 – 11.45 uur | Praktijktheater
Waterstof backbone: kans of droom voor de industrie?
Ir. Mark Breed, business development manager hydrogen and energy transition Teijin en Ing. Egbert Klop, senior adviseur BlueTerra
Waterstof lijkt momenteel het codewoord als oplossing voor alle problemen in de industriële energietransitie. De werkelijkheid is iets weerbarstiger: groene waterstof is voorlopig nog beperkt beschikbaar en mede daardoor (te) duur en opslag van waterstof is nog geen proven technologie. Moet je waterstof gebruiken als hoogwaardige feed stock voor de chemische industrie, of om hoogtemperatuur proceswarmte op te wekken? En hoe verhoudt waterstof zich ten opzichte van alternatieven? Voldoende vragen en ruimte voor innovatie dus. Teijin is afnemer van waterstof (feed-stock) en is bezig met een oriëntatie of in de toekomst waterstof ook gebruikt kan worden voor duurzame en hoogwaardige warmteopwekking. Tevens heeft Teijin een primeur: een met partners ontwikkelde aramide versterkte kunststof leiding voor de ondergrondse distributie van hoge druk waterstofgas. De resultaten zijn verrassend! De eerste waterstof-backbone op basis van het aramide kunststof concept wordt binnenkort door Groningen Seaports aangelegd waarbij Teijin mogelijk ook haar fabriek in Delfzijl gaat aansluiten. Tijdens deze lezing staan we met Mark Breed, business development manager bij Teijin stil bij dit innovatieve concept en wat dit kan betekenen voor de transitie in de industrie.
Donderdag 13 oktober | 13.30 – 14.00 uur | Praktijktheater
Onderzoeks- en rapportageverplichtingen: wat komt er in 2023 op de industrie af?
Spreker: Pim van Dijk, adviseur BlueTerra
Voor zowel ETS als non-ETS bedrijven verandert er in 2022 en 2023 veel ten aanzien van de onderzoeks- en rapportageverplichtingen. Het aantal verplichtingen zal vrijwel zeker toenemen en daar kunt u zich nu al op voorbereiden. Senior adviseur Jos Lenselink neemt u mee in zaken als het energiebesparingsonderzoek, EED-audit, Erkende Maatregelen Lijst (EML), type-C bedrijf, informatieplicht, rapportageverplichting in het jaarverslag en de relatie met de omgevingswet. Ook staat hij stil bij de voordelen van een energiemanagementsysteem, zoals ISO 50001. Vanuit de praktijk begrijpt Jos als geen ander wat het vraagt om te voldoen aan de verplichtingen én de bedrijfsbelangen in het oog te houden. Er is daarom voldoende tijd voor het beantwoorden van uw vragen.
Donderdag 13 oktober | 14.15 – 14.45 uur | Praktijktheater
Energie- en CO2-prijzen crises: handelingsperspectief voor industrie
Sprekers: ing. Egbert Klop, senior adviseur BlueTerra en ir. Jeroen Buunk, adviseur BlueTerra
De huidige geopolitieke verhoudingen hebben geleid tot een energieprijzencrisis. De onzekerheid over de beschikbaarheid van aardgas is zo groot, dat de markt op hol is geslagen. Op dit moment gaan zowel de korte termijn energieprijs als de lange termijn prijs ‘door het dak’. Ook de CO2-prijs gaat crescendo, en versterkt de impact van de hoge energiekosten. De situatie is erg onzeker en grip houden op de energiekosten is voor bedrijven moeilijker dan ooit. Om u hierin te ondersteunen gaat Jeroen Buunk in op de dynamiek van de energiemarkten en verwachtingen voor de komende jaren. Egbert Klop gaat in op de vraag: wat kan de industrie doen, op korte en op (middel)lange termijn? Stilzitten is geen optie, met deze lezing bent u optimaal voorbereid op diverse scenario’s.