Doorlichting WKC's Eurogen & Enecal - BlueTerra
22535
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22535,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,smooth_scroll,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Doorlichting WKC’s Eurogen & Enecal

Doorlichting WKC’s Eurogen & Enecal

BlueTerra Energy Experts heeft in opdracht van Air Liquide de WKC’s van Eurogen en Enecal doorgelicht. Het cluster WKC’s bestaat uit 2 Frame 6 gasturbines met bijstook bij en 1 Frame 6 gasturbine bij Enecal, beide installaties in combinatie met een stoomturbine. De installaties zijn doorgelicht op energetische efficiency, beschikbaarheid, onderhoudshistorie en kosten.

Uit de analyse van de efficiency bleek een hogere schoorsteentemperatuur dan het ontwerp alsmede een wat hoge drukval. Inspectie van de ketel wees uit dat corrosie op de gevinde pijpen aan het koude uiteinde van de ketel hiervoor zorgde. Een schoonmaakactie door een gespecialiseerd bedrijf heeft dit probleem verholpen. Dit levert een substantiële verbetering op in rendement en verlaging van kosten. Daarnaast is de degradatie van de gasturbines geanalyseerd en dat leverde enkele aanbevelingen op voor optimalisatie van de compressor-wascyclus. Ook zijn er verbetermogelijkheden bij één van de turbines in het filtertype. Daarnaast bleek uit data-analyse dat er verbetermogelijkheden zijn in de aansturing van de anti-icing. Met name de plaatsing en kwaliteit van de temperatuuropnemers kan verbeterd worden waardoor minder uren anti-icing nodig is.

De cijfers van beschikbaarheid en onderhoudskosten zijn afgezet tegen benchmarkcijfers van de stoom- en gasturbine pool in Noord Amerika en gaven daarmee inzicht in de prestatie van de installaties. De gevonden verbeteringen en kostenreducties hebben de doorlichting meer dan de moeite waard gemaakt.

Voor meer informatie neem contact op met stijn.schlatmann@blueterra.nl

 

Overige referenties

Naast deze voorbeeldprojecten, hebben we recent werk uitgevoerd in de chemie, food en overige industrie:

Abbott Laboratories AgentschapNL Ahrend Productiebedrijf
Air Liquide Akzo Nobel Bavaria
Cargill Corus Desso
DOC Kaas Dorset DSM
Dupont ENCI FujiFilm
GasTerra Glencore Grolsch
Hoekloos Janssen Biologics Momentive
PQ Europe SuikerUnie Teijin Aramid
Thermaflex Triogen Trobas

 

 

 

 

 

 

Category

Energieproductie