Energie Consumptie Analyse bij Sabic Innovative Plastics - BlueTerra
23365
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23365,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Energie Consumptie Analyse bij Sabic Innovative Plastics

Sabic

Energie Consumptie Analyse bij Sabic Innovative Plastics

Sabic Innovative Plastics (Sabic) te Bergen op Zoom is continu kritisch op energie. Daarom is Sabic gestart met de Energie Consumptie Analyse die door BlueTerra is uitgevoerd. In het kader van de Wet milieubeheer is onderzoek naar het energiegebruik vereist. Deze mogelijkheid is aangegrepen om nieuwe kansen voor reductie van energiegebruik en energiekosten te benutten.

Energie Consumptie Analyse
Met de ECA wordt het gemeten energiegebruik (elektriciteit, stoom en gas) berekend uit ontwerpgegevens. Hiertoe wordt van alle energiegebruikers op plantniveau het gebruik bepaald. Deze methode levert een nauwkeurigheid van ±3% van het gemeten verbruik en daarmee een goede inventarisatie van de besparingsmogelijkheden. Het totale primaire energiegebruik van de site bedraagt circa 6 Peta Joule per jaar. Bij het onderzoek zijn 13 productieplants en circa 12 ondersteunende functies betrokken. De totale doorlooptijd van het onderzoek was anderhalf jaar.

Ervaringen
De ervaringen zijn positief. De Energie Consumptie Analyse is speciaal voor Sabic op maat gemaakt. Deze flexibiliteit die inherent is aan een kleiner adviesbureau, wordt door de opdrachtgever gewaardeerd. De proces-engineer van Sabic brengt de proceskennis in en BlueTerra levert de kennis op het gebied van energie en analyse. De adviseur doet het huiswerk, deels on-site met gebruikmaking van digitale middelen en engineering flow diagrams en komt tijdens gepland werkoverleg met de relevante vragen en besparingsvoorstellen. De belasting van de opdrachtgever is minimaal en beperkt zich tot input van proceskennis en het bespreken/beoordelen van besparingsideeën.

Sabic Innovative Plastics
Sabic produceert kunststof halffabrikaten als Lexan®, Valox®, Xenoy® en Noryl®. Op de site, waar ongeveer 1.700 mensen werken, wordt per jaar dezelfde hoeveelheid energie gebruikt als ongeveer 100.000 huishoudens jaarlijks nodig hebben.

 

Neem voor meer informatie contact op met Egbert Klop, T 06 538 983 91, E egbert.klop@blueterra.nl

Category

Chemie