Energiebesparing elektrische aandrijving bij Tata Steel - BlueTerra
23348
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23348,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Energiebesparing elektrische aandrijving bij Tata Steel

Tata Steel

Energiebesparing elektrische aandrijving bij Tata Steel

Tata Steel in IJmuiden, het vroegere Corus/Hoogovens, is continu bezig het energiegebruik van de site te verlagen. Dit doet ze op allerlei manieren, zowel door langetermijnonderzoek te doen naar efficiëntere hoogovens als door op korte termijn energie te besparen op bijvoorbeeld aardgas en elektriciteit.

In dit kader is BlueTerra samen met Cofely een samenwerking gestart met Tata voor het verminderen van het energiegebruik van elektrische aandrijvingen. Hierbij wordt geïnventariseerd of er projecten te vinden zijn waarbij de besparingsmaatregelen binnen één jaar worden terugverdiend. Het onderzoek richt zich vooral op het energiebedrijf van Tata. Het energiebedrijf is verantwoordelijk voor de levering van onder andere stoom, demiwater, koelwater, stikstof en zuurstof voor de hele site. Leveringszekerheid is hierbij cruciaal.

Demiwaterplant
Bij het demiwatersysteem heeft BlueTerra het systeem vooraf geëvalueerd aan de hand van processchema’s en data uit het procesbesturingssysteem.  Op basis hiervan is een aantal optimalisatiemogelijkheden uitgewerkt in de hele aandrijfketen. Tijdens een tweedaagse sessie on-site zijn de diverse mogelijkheden in de praktijk getest en is het effect op het energiegebruik gemeten.

Besparingen die hieruit naar voren zijn gekomen, zijn:

  • verder opensturen van regelkleppen waardoor hetzelfde debiet met één pomp minder geleverd kan worden;
  • afdraaien van pompwaaier waardoor de opvoerhoogte en daarmee het energiegebruik daalt;
  • meest efficiënte pomp eerst inzetten;
  • hoogrendement elektromotor toepassen bij pompen met veel draaiuren.

 

Pompstation 3
Daarnaast zijn ook bij pompstation 3 de energiebesparingsmogelijkheden verkend. Pompstation 3 levert zeekoelwater waarmee het koelwater van voornamelijk de hoogovens wordt gekoeld. Dit pompstation bestaat uit een zestal pompen met een geïnstalleerd vermogen van honderden kilowatts per pomp. De grootste rendabele besparing die hier mogelijk lijkt, is niet de optimalisatie van motoren of de pompen, maar ligt in het optimaliseren van de drukhuishouding. Door het gericht verlagen van de systeemdruk en het besparen van zeekoelwater zal met relatief weinig inspanning het energiegebruik blijvend verlaagd kunnen worden. De te bereiken energiebesparing
ligt in de ordegrootte van enkele miljoenen kilowatturen op jaarbasis.

Rol BlueTerra

  • Inventarisatie besparingsmogelijkheden elektrische aandrijvingen
  • Uitwerken business cases

 

Neem voor meer informatie contact op met Egbert Klop, T 06 538 983 91, E egbert.klop@blueterra.nl

Category

Metaal