De energietransitie zal in 2018 effect hebben op uw energierekening. De beleidsplannen betreffende de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie (ODE) betekenen een stijging van de energiekosten voor alle type verbruikers. Voor ondernemers gaan de kosten met zo’n 10.000€ per jaar omhoog. Onderstaand kunt u zien wat de gevolgen zijn voor uw onderneming.
In het regeerakkoord staat dat er voor 2018 een verschuiving in energiebelasting van elektriciteit naar gas plaatsvindt. Het tarief van de eerste schijf (verbruik tot en met 170.000 m3) stijgt hierdoor met 3 cent per m3. Dit komt bovenop de al eerder aangekondigde stijging van de energiebelasting en de ODE. Voor bedrijven die 170.000 m3 of meer verbruiken betekent dit dat zij minimaal 8000 euro per jaar extra betalen.
Tabel 1: Gevolgen stijging energiebelasting en opslag duurzame energie voor gasverbruik; Bedragen excl. BTW
Ook de belastingdruk op elektriciteitsverbruik zal in 2018 gaan toenemen voor bedrijven. De verlaging van de energiebelasting in de eerste schijf (verbruik tot en met 10.000 kWh) wordt teniet gedaan door een stijging van de ODE-tarieven voor elektriciteit. Voor verbruiken tussen de 50 MWh en 40 GWh resulteert dit in een stijging van de belastingdruk van 11% tot 15%.
Tabel 2:Gevolgen stijging Energiebelasting en opslag duurzame energie voor elektriciteitsverbruik; Bedragen excl. BTW
De stijging van de energiebelasting moet 200 miljoen extra opleveren die nodig is om de doelstelling te behalen die in het Energieakkoord staan geformuleerd. Deze verhoging geldt in ieder geval voor 2018 en 2019. Daarnaast zullen de ODE tarieven de komende jaren sterk gaan stijgen om de toenemende kosten van de SDE+ subsidies te kunnen dekken. Ook in de jaren na 2018 kunt u dus rekening houden met een stijging van de belastingdruk op energie.
Wat betekent dit voor uw situatie? En hoe kunt u reageren?
Voor bedrijven met een WKK kunnen de nieuwe belastingtarieven een behoorlijke impact hebben op het moment dat de WKK modulair (in deellast) gaat draaien, daarmee onder de efficiencygrens komen van 30% en zo de vrijstelling op energiebelasting voor WKK kunnen mislopen. Deze kunnen dan een stevige verhoging van de kosten verwachten, oplopend tot € 300.000 bij een huidig verbruik 10 miljoen m3 per jaar. Met name (industriële) gasturbines zitten op vollast al veelal tegen de 30% rendement aan.
De nieuwe energiebelastingtarieven hebben vooral effect op ondernemers met een middelgroot of groot gasverbruik (vanaf ca. 170.000 kuub per jaar), voor dergelijke ondernemers wordt energiebesparing steeds rendabeler. Veel maatregelen zijn nu al aantrekkelijk en vanaf 2018 neemt het rendement verder toe. Mogelijke opties zijn betere inregeling van verwarmings- en koelsystemen en inzet van alternatieve technieken, zoals warmtepompen, WKK en houtketels. BlueTerra Energy Experts kan u op weg helpen op het gebied van energiebesparing zodat uw energiekosten, ondanks de stijgende belastingtarieven, juist fors kunnen gaan verminderen.