Vanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Door de hoge CO2-prijs en het extra budget dat het vorige kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd is een openstellingsbudget van € 13 miljard beschikbaar. De regeling wordt voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld, waaronder waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark.
Het budget van de SDE++ is fors hoger dan voorgaande jaren. Dit komt door een eenmalige verhoging van het budget van 6 miljard euro. Daarnaast komt er nog eens extra budget vrij doordat de verwachting is dat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitvalt dan oorspronkelijk ingecalculeerd. Hierdoor is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten, wat voor deze nog eens € 2 miljard extra budget beschikbaar maakt.
Het voorgaande jaar bedroeg het SDE++ budget 5 miljard euro. Dit budget werd met 12,1 miljard euro aan aanvragen fors overtekend. De hoogste claim werd ingediend door CO2-afvang en -opslag dat de helft van het totaal aangevraagde budget vertegenwoordigde. Dit jaar lijkt er door de verhoging veel meer ruimte voor andere technieken om een succesvolle aanvraag te kunnen doen.
De SDE++-regeling staat sinds 2020 naast hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-reducerende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens. Aardwarmteprojecten (geothermie) krijgen in deze ronde langer de tijd om het project te realiseren na de subsidieaanvraag. Hierdoor past de SDE++ beter bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld.
Naast de SDE++ zijn er diverse andere subsidieregelingen die de verduurzaming van de industrie stimuleren en kansen bieden voor verschillende innovatieve initiatieven. De regeling DEI+ stimuleert de demonstratie van innovatieve technologieën die op laboratorium- en pilotschaal zijn ontwikkeld. Deze regeling wordt de komende tijd nog verder uitgebreid. De Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI) is bedoeld om realisatie van bewezen technologieën op gebied van energiebesparing en elektrificatie te faciliteren maar is op dit moment gesloten. De verwachting is dat deze op korte termijn in aangepaste vorm weer wordt geopend. Daarnaast is er ook nog de TSE Industries Studies, een regeling waarvan het mkb gebruik kan maken voor het ontwikkelen van lange termijn verduurzamingsplannen te ontwikkelen en haalbaarheidsstudies uit te voeren. Voor haalbaarheidsstudies kan ook gebruik gemaakt worden van de MIT-regeling.
Verder is er een nieuwe stimuleringssubsidie in ontwikkeling die een aanvulling moet worden op de SDE++, de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI). De regeling NIKI heeft als doel industriële technieken uit de transitieplannen beter te ondersteunen. Hierbij moet gedacht worden aan grote complexe doorbraaktechnologieën voor specifieke processen in de industrie die maatwerk vereisen. De regeling wordt nu nog verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de NIKI in het eerste kwartaal van 2023 wordt opengesteld.
Wilt u meer weten over de SDE++ of één van de andere subsidiemogelijkheden of bent u benieuwd voor welke subsidie uw verduurzamingsplan in aanmerking komt? Neem dan contact op met Jeroen Buunk voor meer informatie en ondersteuning.