Studenten van de Master Energy Science van Universiteit Utrecht hebben namens BlueTerra een onderzoek uitgevoerd over nuttig inzetten van laagwaardige biomassa voor Kas als Energiebron, in opvolging van eerder onderzoek naar de kansen van laagwaardige biomassa door BlueTerra. Reststromen die normaal gesproken worden omgezet in lage kwaliteit compost, kunnen via verschillende routes toch omgezet kunnen worden in nuttige energiestromen. Het onderzoek toont aan dat er twee routes zijn die zeer kansrijk zijn voor verdere ontwikkeling in Nederland. Hierdoor kan er extra CO2 bespaard worden, zijn we minder afhankelijk van (Russisch) aardgas en zijn de klimaatdoelen meer binnen haalbaarheid.
Het onderzoek had tot doel om inzicht te geven in het potentieel van laagwaardige biomassa-afvalstromen voor energietoepassingen in Nederland. Dit werd bereikt door een technisch-economische en milieuanalyse uit te voeren van diverse afvalstromen en conversieroutes. In drie fasen werden de biomassastromen geselecteerd, geschikte conversieroutes onderzocht en een (economische) haalbaarheidsstudie met gevoeligheidsanalyse uitgevoerd.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat bermgras, tomatenplanten en paprikaplanten uit de kas de meest geschikte nieuwe afvalstromen voor energietoepassing zijn. Bermgras komt in heel Nederland voor, waarbij de beschikbaarheid in Noord-Brabant en Gelderland het hoogst is. De beschikbaarheid van paprika- en tomatenplanten is het hoogst in provincies met veel glastuinbouw, waaronder Zuid-Holland. De afvalstromen zijn gecombineerd met verschillende voorbewerkingsstappen (bijvoorbeeld drogen), gevolgd door de conversieprocessen: torrefactie, pyrolyse, vergassing of anaerobe vergisting. In totaal zijn hierdoor elf conversieroutes zijn geanalyseerd.
De conversieroutes die goed presteerden in termen van drogestof-massa en energie-efficiëntie waren de routes die inkuilen, wassen en persen combineerden met anaerobe vergisting. Bermgras, met de verwerkingsroute drogen, versnipperen, pelletiseren en vergassen, had een hoog drooggewichtsrendement, maar een laag energierendement. Deze route was echter economisch niet levensvatbaar Alle routes zijn doorgerekend zonder subsidie. De routes die economisch het beste presteerden, waren de routes met torrefactie of pyrolyse als conversietechnologie (verhitting op hoge temperaturen van biomassa zonder zuurstof, waarbij de energiedichtheid van de biomassa toeneemt en verbrandbare gassen vrijkomen. Bij Pyrolyse wordt er ook bio-olie geproduceerd). Opvallend is dat deze routes wel een slechter energetisch rendement hebben dan andere onderzochte technologieën. Het is nog onzeker in hoeverre er projecten van de grond gaan komen. Voor pyrolyse-olie zijn er geen initiatieven bekend, maar voor torrefactie in combinatie met vergassing is recent een groot project gestart door een samenwerking van PerpetualNext en Gasunie.
Benieuwd naar de volledige resultaten en de aanbevelingen van de studiegroep? Het gehele rapport kan hieronder worden gelezen.
Comparison of low-grade biomass conversion routes for energy applications technoeconomic and GHG performance_FinalReport
Open hier het rapport in je browser of als download.