De komst van een nieuw kabinet leidt niet tot grote veranderingen in het energiebeleid ten opzichte van de afgelopen jaren. Op basis van het regeerprogramma, de miljoenennota en het belastingplan 2025 zien we dat veel van het geplande beleid blijft bestaan. De aanvullende verhoging van de energiebelasting en de CO2-heffing uit de voorjaarsnota worden niet doorgevoerd. Toch gaan veel bedrijven fors meer energiebelasting betalen vanaf volgend jaar.
De energiebelasting op aardgas voor verbruik boven de 170.000 m3 gaat namelijk nog steeds fors omhoog. Het tarief voor aardgasverbruik tussen de 170.000 m3 en 1 miljoen m3 stijgt met 41% en het tarief tussen de 1 miljoen en 10 miljoen m3 zelfs met 58%.
Voor een industrieel bedrijf met een verbruik van twee miljoen m3 zal in 2025 150.000 euro meer energiebelasting moeten betalen dan in 2024. De energiebelasting voor elektriciteit zal voor grootverbruikers licht dalen met enkele procenten.
Ook de voorgenomen versobering van de vrijstelling op elektriciteitsopwekking, waardoor bedrijven over hun aardgasinput energiebelasting moeten betalen, wordt vooralsnog niet aangepast of teruggedraaid. Voor veel bedrijven met een WKK zal dit in 2025 nog geen impact hebben vanwege een ingroeipad maar richting 2030 zal dit voor steeds meer bedrijven een forse kostenstijging betekenen. Voor de tuinbouw geldt daarbij ook dat de afschaffing van het verlaagd tarief richting 2035 wordt doorgevoerd. Ook de invoering van de sectorspecifieke CO2 heffing in de glastuinbouw gaat vanaf volgend jaar door, al wordt het tarief in de eerste jaren verlaagd.
Er zijn tot nu toe geen grote nieuwe veranderingen aangekondigd op het gebied van energiebeleid voor grootverbruikers. Wel is benoemd dat het budget voor enkele (energie)innovatiesubsidies wordt verlaagd en dat de energiebelasting op waterstof omlaag gaat. In het voorjaar van 2025 worden echter concrete beleidsvoorstellen verwacht, onder andere over de netwerkkosten voor bedrijven en streefwaarden voor energiebesparing per sector.
Naast de stijging van de energiebelasting op aardgas staan er ook nog andere kostenstijgingen op de rol die al langer gepland zijn. Zo zullen niet ETS-bedrijven vanaf 2027 ook CO2-kosten moeten gaan betalen via hun energieleverancier en zal een invoering van de bijmengverplichting van groen gas ook tot een kostenstijging gaan leiden. De tendens is daarmee duidelijk, aardgas zal de komende jaren flink duurder worden.
Ondanks dat nieuw energiebeleid nog op zich laat wachten, blijft de druk om te verduurzamen toenemen. De doelstellingen voor 2030 en verder moeten worden vertaald in concrete plannen bij bedrijven. Op de hoogte blijven van de nieuwste beleidsontwikkelingen of benieuwd hoe uw bedrijf hierop kan anticiperen? Neem contact op met Jeroen Buunk.