Aalsmeer, april 2025 – In samenwerking met Royal FloraHolland (RFH), NorthC Datacenters en Greenport Aalsmeer is een verkenning uitgevoerd naar de inzet van restwarmte van het datacenter van NorthC in Aalsmeer. De analyse laat zien dat deze restwarmte technisch en economisch benut kan worden voor de verwarming van RFH en mogelijk ook voor het nabijgelegen glastuinbouwgebied Noorderlegmeerpolder (NLMP).
Slimme koppeling tussen datacenter en warmtevraag
Bij het koelen van servers komt restwarmte vrij. Deze warmte, met een temperatuur van tussen de 20 en 30°C, kan via warmtepompen worden opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor verwarming. Uit de doorgerekende scenario’s blijkt dat het mogelijk is om een gedeelte van de warmtevraag van RFH met één of twee warmtepompen in te vullen. Een seizoensbuffer (WKO) helpt bij de optimalisatie van deze benutting.
“Deze verkenning laat zien dat restwarmte uit datacenters een waardevolle bron kan zijn voor een duurzame warmtevoorziening. Door goed inzicht in de prijseffecten van elektriciteit kunnen we de warmteprijs voor gebruikers beheersbaar houden,” aldus Jeroen Larrivee van het projectteam.
Schaalbare inzet van restwarmte: van RFH tot glastuinbouwgebied
In de analyse zijn verschillende mogelijkheden doorgerekend voor het benutten van restwarmte van het NorthC-datacenter. De basisvariant richt zich op het leveren van warmte aan RFH met één warmtepomp. Door de inzet van een tweede warmtepomp en een warmte-koudeopslag (WKO) kan de benutting verder worden geoptimaliseerd en uitgebreid naar meerdere ketelhuizen op het terrein van RFH.
In een vervolgstap is ook gekeken naar de potentie om de restwarmte door te leveren aan het achterliggende glastuinbouwgebied Noorder Legmeerpolder (NLMP). Dit scenario vraagt om aanvullende infrastructuur, waaronder een warmtenet en extra opslagcapaciteit. Hoewel dit extra potentieel biedt voor verduurzaming in de regio, brengt het ook hogere investeringen en organisatorische complexiteit met zich mee. De technische haalbaarheid is aanwezig, maar de uitvoering vraagt om nauwe samenwerking met externe partijen en een robuust ontwikkeltraject.
Warmteprijs onder verschillende elektriciteitsprijzen
In de analyse is gekeken hoe verschillende elektriciteitsprijzen doorwerken in de warmteprijs voor eindgebruikers, met name in het scenario waarin ook het glastuinbouwgebied wordt beleverd. Bij lagere stroomprijzen daalt de warmteprijs aanzienlijk, wat gunstig is voor afnemers. Dit onderstreept het belang van slimme energie-inkoop bij de inzet van warmtepompen.
Volgende stappen
De koppeling tussen NorthC en RFH lijkt technisch goed uitvoerbaar. Verdere samenwerking en engineering moet het daadwerkelijke potentieel in kaart brengen. Voor de uitbreiding naar NLMP is aanvullend onderzoek nodig naar ondergrondse infrastructuur, vergunningen en samenwerking met warmteafnemers. De SDE++-subsidie speelt een cruciale rol in het financieel haalbaar maken van het project.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pim van Dijk.