Een Hoge Temperatuur Opslag (HTO) die gestuurd wordt op dynamische energieprijzen en maximaal gebruik van eigen productie van zonne-energie leidt tot een verlaging van de variabele inkoopkosten van 50%. In opdracht van Universiteit Utrecht heeft BlueTerra gekeken naar de technische en economische optimale inpassing.
Warmte slim opslaan – HTO verlaagt variabele inkoopkosten met 50%
Utrecht, 13 mei 2025 – In opdracht van de Universiteit Utrecht heeft BlueTerra onderzocht of een Hoge Temperatuur Opslag (HTO) een waardevolle toevoeging kan zijn aan het warmtesysteem van het Utrecht Science Park (USP). De resultaten laten zien dat de inzet van een HTO niet alleen technisch haalbaar is, maar ook bijdraagt aan een robuuste, duurzame en kostenefficiënte warmtevoorziening.
HTO als seizoensbuffer voor duurzame warmte
De HTO fungeert als een grote seizoensbuffer, waarmee in de zomer – bij lage of zelfs negatieve elektriciteitsprijzen – warmte kan worden opgeslagen. Deze warmte wordt in de winter benut, waardoor de inzet van elektriciteit in het stookseizoen aanzienlijk wordt beperkt. Door slim gebruik te maken van dynamische elektriciteitsprijzen kan de gemiddelde inkoopprijs per MWh met een factor 1,5 tot 2 worden verlaagd.
Centrale aanpak biedt flexibiliteit en lagere kosten
Het onderzoek vergelijkt een centraal scenario – met behoud van het warmtenet, inzet van een centrale warmtepomp en HTO – met een decentraal scenario waarin gebouwen individueel worden voorzien van warmte via warmtepompen en e-boilers. De centrale aanpak blijkt financieel en strategisch aantrekkelijker. Het biedt meer flexibiliteit in vastgoedontwikkeling, verlaagt de belasting op het elektriciteitsnet en maakt optimaal gebruik van eigen duurzame opwek zoals zon-PV.
Figuur – Werking laden HTO met dynamische prijzen
Aanbeveling – ontwikkel het centrale systeem verder
BlueTerra adviseert op basis van de resultaten de Universiteit Utrecht om het centrale MT-warmtenet met HTO verder te ontwikkelen. Dit systeem maakt optimaal gebruik van eigen zon-PV, verlaagt de piekbelasting op het net en biedt ruimte om de verduurzaming van gebouwen gefaseerd en kostenefficiënt door te voeren. Ook wordt aanbevolen om de inzet van restwarmte en aanvullende zon-PV verder te verkennen.
Binnenkort organiseren we ook een webinar over dit onderwerp! Meer informatie volgt nog.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pim van Dijk.