De belangstelling voor het berekenen van de haalbaarheid van warmtepompen in de glastuinbouw groeit snel. Tijdens één van de bijeenkomsten van Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron kwamen bijna dertig zacht fruittelers samen bij Van der Avoird Trayplant om de toekomst van hun energievoorziening te bespreken. Het centrale thema: zijn investeringen in lucht-water-warmtepompen een kans of een uitdaging?
Bob Fennis van BlueTerra gaf inzicht in de verwarmingskosten van diverse bedrijven, variërend van 6.000 m² glas tot maar liefst 24 hectare kas. Hoewel de stijgende energiekosten en belastingmaatregelen voor druk zorgen, biedt een lucht-water warmtepomp een duurzaam alternatief. In alle gevallen werd gerekend met een hybride verwarmingssysteem waarbij de warmtepomp 60% tot 90% van de warmtevraag invult. Telers leerden hoe de terugverdientijd van een warmtepomp afhangt van factoren zoals subsidie (SDE++) en energieprijzen. Een warmtepomp voor verwarming vormt een cruciaal onderdeel van een integrale verduurzamingsstrategie van de kas, naast bijvoorbeeld toepassing van dubbele schermen en Het Nieuwe Telen.
Niet iedereen is echter optimistisch. Kleine, solitair gelegen bedrijven staan voor grotere uitdagingen, mede door het wegvallen van SDE subsidie voor hen. Ook maakt de onzekerheid over netaansluiting en CO₂-kosten de investeringsbeslissing complex. Voor deze bedrijven is maatwerk noodzakelijk.
De komende maanden volgen nog diverse extra bijeenkomsten. Meer weten? Neem dan contact op met Bob Fennis.