In het kader van de regionale verduurzaming, heeft BlueTerra onderzocht hoe een zestal ondernemers in Kapelle hun interne restwarmte kunnen gebruiken en/of delen met andere bedrijven. Met bestaande technieken kunnen de ondernemers gezamenlijk 12 100 ton CO2 besparen per jaar.
De warmtenetstudie is geïnitieerd door de gemeente Kapelle en een zestal ondernemers in en rondom het industriegebied De Smokkelhoek. Gezamenlijk willen zij werken aan een toekomstbestendige energievoorziening, waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van elkaars restwarmte en CO2.
BlueTerra heeft voor deze groep een studie opgericht aan de hand van trias energetica;
- Optimalisatie van processen
- Inzet van duurzame energie
- Restvraag met fossiele energie
Aan de start van het project zijn de interne processen van de bedrijven geanalyseerd middels een pinch analyse. In deze analyse worden de warmte- en koude stromen binnen een bedrijf geïnventariseerd en geanalyseerd. Op basis van deze analyse zijn kansen gesignaleerd voor interne restwarmtebenutting en efficiëntieverbeteringen binnen de bestaande processen met reeds bestaande technieken zoals warmtewisselaars en warmtepompen.
Het reductie potentieel is erg afhankelijk van het soort bedrijfsprocessen. In sommige gevallen is er slechts een kleine optimalisatie mogelijk, en in andere gevallen kan de fossiele (aardgas) warmtevraag volledig worden vervangen door restwarmte.
In sommige situaties kan de vrijkomende restwarmte niet worden gebruikt door het bedrijf maar kan een naburige ondernemer de restwarmte wel gebruiken. Voor deze casus waren er twee ondernemers met voldoende restwarmte, welke geleverd kon worden aan de nabijgelegen glastuinbouw. Dit is verder onderbouwd met een tracé schets met warmtepompen, investeringsraming en een eerste businesscase.
Gezamenlijk kunnen de ondernemers 12,1 kT CO2 besparen, waarvan het grootste deel door de levering van restwarmte aan de glastuinbouw. De businesscase voor deze uitkoppeling is positief en kan gefaseerd worden in de tijd.
Met de uitkomsten van het onderzoek, is de gemeente Kapelle in samenwerking met Impuls Zeeland gestart met een verdiepend draagvlak onderzoek onder de beoogd gebruikers van het warmtenet.
Voor meer informatie over dit project of de mogelijkheden van restwarmtebenutting kunt u contact opnemen met Thijs Hoek.