Onlangs heeft netbeheerder Tennet aangekondigd dat er 9 gigawatt aan ruimte gevonden is om bedrijven toch aan te kunnen sluiten. Heel goed nieuws, maar alleen voor bedrijven die al aangesloten zijn op het hoogspanningsnet. Lees hieronder waarom. Ook is er voorzichtig goed nieuws voor aangeslotenen op het laag- en middenspanningsnet.
Hoogspanningsnet
De 9 GW kan alleen aan bedrijven worden toegekend die aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van Tennet. Bedrijven die aangesloten zijn of willen worden op het laagspanningsnet of middenspanningsnet van Liander, Stedin en Enexis zullen dus op de wachtlijst blijven staan.
Ook al zit uw bedrijf op het hoogspanningsnet en komt u in aanmerking voor een deel van de 9 GW, dan zal u niet 24/7 recht hebben op het vermogen waarmee je op de wachtlijst staat. Tennet wil namelijk dat elke partij een tijdsduurgebonden contract afsluit. Bij dit contract heb je 85% van het jaar recht op je volledig vermogen, en 15% van het jaar niet. Die 15% is relatief onvoorspelbaar, want Tennet zal op basis van een day-ahead prognose laten weten wanneer je niet mag afnemen. Dat maakt dit soort contracten dus vooral interessant voor bedrijven die flexibel met hun vermogen kunnen omgaan, zoals grootschalige batterij installaties (bijvoorbeeld: vermogen vanaf 300MW en een opslagcapaciteit tot 1,200 MWh) of fabrieken/tuinders die hun productieprocessen flexibel kunnen aanpassen. Oftewel: er zullen zowel technische als juridische maatregelen nodig zijn om gebruik te kunnen maken van het vrijgekomen Tennet vermogen.
Laagspannings- en middenspanningsnet
Wat betreft het laagspannings- en middenspanningsnet: Op dit moment voert Tennet ook berekeningen uit voor de restruimte die de regionale netbeheerders kunnen inzetten via zogenaamde tijdsblokgebonden contracten of capaciteitsbeperkende contracten (CBC’s), bijvoorbeeld voor de nachtelijke uren. De resultaten hiervan worden voor de zomer verwacht. Wilt u hier alvast op anticiperen? Onze adviseurs helpen graag bij het opstellen van een flexibiliteitsonderzoek en de gesprekken met uw netbeheerder. En wist u dat u een subsidie kunt aanvragen voor het opstellen van een flexibiliteitsscan en een haalbaarheidsonderzoek?
Zie Subsidie voor flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e) | RVO.nl voor meer informatie.