De Nederlandse glastuinbouwsector heeft een belangrijke rol in het elektriciteitssysteem. Volgens een nieuwe factsheet van BlueTerra, in opdracht van Kas als Energiebron, kan de sector essentieel blijven zolang er innovatieve stappen worden genomen.
Een sleutelfactor in dit verband is het functioneren van de warmtekrachtkoppelingen (WKK’s), waarmee de glastuinbouwsector momenteel aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit opwekt. Een deel van deze elektriciteit wordt door de tuinders zelf gebruikt, terwijl het overschot aan het net wordt geleverd. De restproducten, warmte en CO2, worden in de kassen gebruikt voor de teelt en uiteindelijk voor de productie van gewassen. Momenteel spelen de aardgas-WKK’s een cruciale rol bij het in balans houden van het elektriciteitsnet. Er staat ruim 2.500 megawatt aan warmtekrachtinstallaties in de glastuinbouw. De piekvraag op het elektriciteitsnet is ongeveer 13.000-18.000 MW.
Echter, gezien de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn, moeten de aardgas-WKK’s geleidelijk worden uitgefaseerd. Dit vormt een grote uitdaging voor de glastuinbouwsector. Het aantal draaiuren zal aanzienlijk afnemen, maar toch blijven de WKK’s belangrijk op de uren waarop er weinig duurzame stroom is.
Om het elektriciteitsnet te ontlasten, zullen glastuinders meer gebruik maken van apparaten zoals elektrische boilers, batterijen en waterpompen. Hierbij zal flexibel gebruik van elektriciteit steeds belangrijker worden, bijvoorbeeld voor belichting of het vullen van batterijen en warmtebuffers.
Voor de toekomst zijn er mogelijk kansen voor waterstof-WKK’s. De potentie moet blijken uit verschillende onderzoeks- en pilotprojecten. Het is duidelijk dat innovatie noodzakelijk blijft als de glastuinbouwsector een rol wil blijven spelen in het elektriciteitssysteem van de toekomst.