DS-Smith heeft in het kader van het ISPT Platform Warmteintegratie laten onderzoeken of de restwarmte uit de drogers ingezet kan worden om stoom voor de droogwalsen te maken. BlueTerra heeft hiervoor een aantal configuraties bedacht en doorgerekend. Een aantrekkelijke business case komt in sommige gevallen in zicht.
Een eerste configuratie die is doorgerekend wordt damp met inzet van zeoliet uit de drooglucht gewonnen en vervolgens na regeneratie gecomprimeerd. Dit resulteert in een COP van om en nabij de 2. Deze configuratie is daarmee alleen interessant als concurrent voor een e-boiler. Een cascade van warmtepomptechnieken lijkt wel interessant te zijn. Het betreft een scrubber waarmee met een minimale temperatuurval warmte teruggewonnen kan worden. Deze warmte wordt met een warmtepomp tot stoom gebracht van net boven de atmosferische druk. Deze stoom wordt samen met flash- en doorblaasstoom opgepakt door mechanische damprecompressie om naar lagedruk stoom te brengen. In situaties dat een nog hogere druk nodig is wordt de lagedrukstoom met een thermische dampcompressie op middendruk stoom gebracht. De businesscase voldoet met de huidige energietarieven nog niet aan de norm maar zal dat binnen afzienbare tijd en met SDE++-ondersteuning waarschijnlijk wel doen.
Voor meer informatie over restwarmtebenutting en de inzet van industriële warmtepompen kunt u contact opnemen met Jan Grift.