Vijf studenten van de Universiteit Utrecht, afkomstig van de Master Energy Science, hebben hun consultancy project afgerond bij BlueTerra. Het onderzoek, getiteld “The feasibility of utilising waste heat from onshore elektrolysers and data centres for the Dutch horticulture: A Techno-Economic Assessment“, richtte zich op het potentieel van het benutten van restwarmte afkomstig van onshore elektrolysers en datacenters voor de Nederlandse tuinbouw.
Het onderzoek bestond uit vier verschillende scenario’s: technologisch, ruimtelijk, milieutechnisch en economisch. In het technologische scenario werden alle bestaande en geplande elektrolysers en datacenters beoordeeld om de totale mogelijke restwarmtevoorziening te bepalen, inclusief hun respectievelijke capaciteit. In het ruimtelijke scenario werden de locaties van elektrolysers en datacenters in combinatie met nabijgelegen kassen geëvalueerd om optimale koppels van vraag en aanbod te creëren, waarbij de afstand werd geminimaliseerd en de warmtevraag werd gemaximaliseerd.
Het milieutechnische scenario hield rekening met de intermittentie van de elektrolyser en maximaliseerde de restwarmtevoorziening om het CO₂-vermijdingspotentieel te bepalen. Tot slot werd in het economische scenario gekeken naar de meest kosteneffectieve combinatie van elektrolyser en datacenters, met behulp van een warmtekrachtkoppeling (WKK)-installatie en ketel, om het CO₂-vermijdingspotentieel vast te stellen.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de teruggewonnen restwarmte van elektrolysers en datacenters, die aan kassen wordt geleverd, aanzienlijk kan bijdragen aan de CO₂-vermindering in de Nederlandse tuinbouwsector. In het technologische scenario kan dit potentieel leiden tot een vermindering van 15.313 kiloton CO₂, wat overeenkomt met 235% van de totale CO₂-uitstoot in de Nederlandse tuinbouw. Rekening houdend met het ruimtelijke scenario, milieutechnische scenario en economische scenario kan reëel circa tot 199-160 kiloton CO₂ bespaard worden.
Daarnaast werden verschillende klimaatvriendelijke verwarmingstechnologieën vergeleken op basis van de levelised cost of energy (LCOE). Uit de vergelijking bleek dat de restwarmte van elektrolysers en datacenters concurrerend is ten opzichte van andere klimaatvriendelijke verwarmingstechnologieën in termen van LCOE.
Dit onderzoek toont aan dat het benutten van restwarmte van elektrolysers en datacenters een veelbelovende strategie is voor het verminderen van CO₂-uitstoot in de Nederlandse tuinbouwsector. Het legt de basis voor verdere ontwikkeling en implementatie van duurzame warmteoplossingen, die een significante bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Heeft u vragen over het onderzoek? Mail ze naar pim.vandijk@blueterra.nl.