Vanaf 1 januari 2024 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Hierin wordt ook de energiebesparingsplicht opgenomen. Om te garanderen dat de aanpassing van de energiebesparingsplicht op 1 juli 2023 in werking treedt, worden de aanpassingen verwerkt in het huidige Activiteitenbesluit milieubeheer; hierin zijn de informatie- en de onderzoeksplicht opgenomen. Deze verplichtingen dienen voor 1 december 2023 invulling gegeven te worden.
Wat is nieuw en waar moet u rekening mee houden
De energiebesparingsplicht geldt al vanaf 1993 als onderdeel van de wet Milieubeheer. Je zou dus denken dat de onderzoeksplicht niet voor verrassingen zorgt. Maar er zijn wel degelijk dingen veranderd: bedrijven moeten vanaf december met deze onderzoeksplicht aantonen dat zij voldoen aan de energiebesparingsplicht. Nieuw is dat u aangeeft welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar al zijn uitgevoerd, welke nog uitgevoerd moeten worden en wanneer deze worden uitgevoerd. Er moet dus een plan van aanpak (uitvoeringsplan) worden gemaakt. Deze wordt gedeeld met Bevoegd Gezag die daar een oordeel over geven en toezicht op houden. Vrijblijvendheid is dus verleden tijd.
Een aantal verplichte onderdelen die inhoudelijk ingaan op energiebesparing en verduurzaming zijn ook nieuw. Zo zijn een analyse van de elektrische aandrijftechnieken, een isolatiescan en een spiegeling aan een specifieke lijst van maatregelen (de basislijst) een verplichting. Hier zijn sjablonen voor beschikbaar gesteld. Het doel van dit alles is eigenlijk heel simpel: hiermee wordt zowel intern als naar het Bevoegd Gezag transparantie gecreëerd in wat er nog verbeterd kan worden en hoe u dat gaat aanpakken.
Waar leiden deze verbeteringen toe?
De aanpassingen zijn gedaan om in de toekomst te voorkomen dat er binnen uw bedrijf basismaatregelen niet worden benut. Denk bijvoorbeeld aan slecht geïsoleerde koel- en/of verwarmingssystemen, of verouderde motoren groter dan 15 kWe met geen of onvoldoende regeling. Een zekere basis van energiebesparing moet hiermee gedekt zijn.
Hulp nodig?
BlueTerra begeleidt tientallen bedrijven bij de onderzoeksplicht, waarbij de werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met de EED-auditplicht die deze bedrijven ook vaak hebben. De praktijk leert dat deze onderzoeken niet alleen ingaan op de energiebesparingsplicht (laaghangend fruit), maar dat ook strategische projecten aan de orde komen. De onderzoeken zijn vaak directe input voor de CO2-roadmaps, die bedrijven hebben om hun CO2-doelstellingen te halen. Voordeel hiervan is dat het effect van de maatregelen die in de energiebesparingsplicht vallen, direct zichtbaar zijn ten aanzien van strategische projecten. Deze hebben vaak invloed op elkaar waarbij een meer integrale blik tot efficiëntere oplossingen leidt.
Een voorbeeld: Het goed isoleren van alle leidingen heeft niet alleen energiebesparing tot effect maar heeft direct invloed om de capaciteitsvraag van de plant en kan leiden tot een lagere benodigde capaciteit bij verduurzaming van een installatie.
Benieuwd naar hoe BlueTerra Energy Experts samen met u op een praktisch en doeltreffende wijze invulling kan geven aan deze wettelijke verplichtingen? Neem dan contact op met Jos Lenselink.