Supermarkten kunnen aan de slag met “Fit for 55”. Hierin hebben Europa en Nederland als doelstelling gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% omlaag ten opzichte van het niveau van 1990. De supermarktbranche heeft deze trend al jaren geleden ingezet met een pakket aan verbeteringsmogelijkheden, zoals de toepassing van de dagafdekking op de koel- en vriesmeubelen. Verdere energiereductie per supermarkt wordt nu eenvoudiger gemaakt door een nieuwe tool, ontwikkeld door BlueTerra.

Supermarkten moeten voldoen aan allerlei wet- en regelgeving als het gaat om energie en hebben vaak als organisatie al een doelstelling die goed past bij “Fit for 55”. Zo zijn alle supermarkten in Nederland informatieplichtig en zijn concerns ook EED-plichtig. Als doelstelling hebben veel supermarkten nu al dat zij gasloos willen worden en gebruik willen maken van restwarmte en zonnepanelen. 

Hierbij is het belangrijk dat supermarkten inzicht hebben in het energiegebruik, maar ook weten wat zij kunnen doen om het energiegebruik te verminderen of verduurzamen. BlueTerra heeft daar een web-based tool (EESP) voor ontwikkeld waar inmiddels honderden supermarkten gebruik van maken. Met één druk op de knop is inzichtelijk welke maatregelen in een supermarkt al uitgevoerd zijn en welke maatregelen nog mogelijk zijn. Per maatregel wordt een kosten- en batenindicatie weergegeven en kan een realisatieplanning eraan gekoppeld worden. Het gaat hierbij niet alleen om de wettelijk verplichte maatregelen. Ook de meer innovatieve maatregelen zoals het toepassen van zonnepanelen, warmtepompen en gebruik van restwarmte zitten in de tool. 

Daarnaast kunnen concernrapportages worden geproduceerd, waarmee op holding niveau duidelijkheid wordt gecreëerd in de laatste status van alle betrokken supermarkten. Dit geeft inzicht bij het collectief realiseren van maatregelen en is goed bruikbaar bij de rapportageverplichting naar de overheid in het kader van wet- en regelgeving en jaarverslagen (CSRD/NFRD). 

Wilt u meer weten hoe u uw supermarkt of gehele keten kunt verduurzamen en hoe u kunt werken aan Fit for 55 door gebruik te maken van de web-based tool? Neem dan contact op met onze consultants Pim van Dijk of Jos Lenselink.