Waterstof is hot. Na jaren van stilte staat waterstof weer volop in de belangstelling. Het besef begint te komen dat we naast zon en wind grootschalige opslag nodig hebben. Dat waterstof hier een grote rol in kan spelen wordt steeds duidelijker. Het komt terug in veel richtinggevende studies naar een volledig duurzaam energiesysteem (Urgenda 2030 Visie, Energierapport etcetera). De rentabiliteit is echter nog een grote uitdaging. Een overzicht van enkele lopende projecten in Nederland.
Omschakeling aardgascentrale naar waterstof
Gasunie gaat samenwerken met Vattenfall/Nuon en Statoil om waterstof in te zetten in de Magnum energiecentrale in de Groningse Eemshaven. Nuon wil per 2023 één van de drie units van de centrale overschakelen op waterstof.
Ombouwen gasnet naar waterstofnet
Gasunie bouwt een hogedruk aardgasleiding om naar een waterstofleiding tussen Yara en Dow in Zeeland. De waterstof komt vrij als reststroom uit de fabrieken van Dow Chemical en wordt gebruikt door kunstmestproducent Yara en chemiebedrijf ICL-LP. In Engeland wordt onderzocht hoe de gehele stad Leeds (700.000 inwoners) op waterstof overgeschakeld kan worden.
Overheidssubsidie voor waterstof innovatie
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) opent op 1 juli een nieuwe subsidieregeling specifiek voor “innovaties met waterstof als energiedrager”. In aanmerking komen met innovaties die zorgen voor lagere kosten en betere rendementen.
Nederlandse fabrikant Elestor plaatst demo waterstof flowbatterij
Het Arnhemse bedrijf Elestor ontwikkelt een waterstof bromide flowbatterij die de grootschalige opslag van duurzame elektriciteit echt betaalbaar moet maken. De eerste demo installatie is geplaatst, en Elestor wint de ‘Best Technical Development in Energy Storage Europe’ award.
FlexNode: een flexibele waterstofbatterij
Op Entrance wordt momenteel een testopstelling gebouwd van een reversibele brandstofcel, ofwel een waterstofbatterij. Dit wordt een systeem dat waterstof kan maken, deze kan bufferen en later weer om kan zetten in elektriciteit en warmte. BlueTerra is kartrekker en rekent samen met DNV GL aan de economische haalbaarheid.
Meer weten over waterstof? Neem dan contact op met arjen.dejong@blueterra.test.hkbo.nl of jeroen.larrivee@blueterra.test.hkbo.nl