Met het Coalitieakkoord en de Europese Green Deal zijn de ambities van het Nederlandse klimaatbeleid verhoogd. De aangescherpte doelen komen bovenop de versnelling in CO2 reductie die toch al vereist was. Om hier invulling aan te geven wordt de wet- en regelgeving rondom energiebesparing en verduurzaming aangescherpt en uitgebreid. Een proces van beleidsveranderingen dat momenteel volop aan de gang is. Deze veranderingen leidt bij veel bedrijven tot vragen. Hoe weet u dat u aan de wettelijke verplichtingen voldoet en wat zijn de mogelijke marsroutes om invulling te geven aan deze verplichtingen? Hierbij een korte update wat de huidige stand van zaken is en hoe BlueTerra u de komende periode kan ondersteunen.
Het op de hoogte zijn van de beleidsontwikkelingen wordt steeds belangrijker. Zowel nationaal als Europees zit er dus veel verandering aan te komen. Nationaal heeft dit te maken met het coalitieakkoord waar diverse wet- en regelgeving aanpassingen werden aangekondigd en met de nieuwe omgevingswet die er aan zit te komen maar recent opnieuw werd uitgesteld tot 1 januari 2023. Bepaalde punten, zoals de veranderingen in de informatieplicht en de verbrede energiebesparingsplicht zijn al duidelijk, terwijl voor de aanpassing van de nationale heffing nog geen duidelijkheid is. Let op, ook op het gebied van energiebelasting gaat er vanaf volgend jaar veel veranderen in Nederland.
Qua Europese regelgeving is de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD ) een grote verandering. Vanaf 1 januari 2023 zijn veel bedrijven verplicht om een jaarlijks duurzaamheidsverslag te maken in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD); onder andere bedoelt om investeerders meer in de richting van duurzame investeringen te bewegen. In de Europese Fit-for-55 voorstellen staan ook verschillende beleidsvoorstellen die behoorlijk impact kunnen hebben op de verplichtingen van uw bedrijf. Een andere belangrijke verandering is dat is voorgesteld om de energie audit (EED) criteria te veranderen voor ondernemingen. De criteria gaan van omzet en fte naar een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van meer dan 10 TJ in de afgelopen drie jaar. Daarnaast wordt er een verplichting voorgesteld van een “gecertificeerd” energiebeheersysteem voor ondernemingen boven de 100 TJ. De genoemde drempelwaardes zijn echter nog onderwerp van discussie en zouden ook fors verlaagd kunnen worden in de definitieve wetgeving.
BlueTerra volgt de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving op de voet en zit dicht bij het vuur. Zo zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Erkende Maatregelen voor de informatieplicht en doen wij veel werkzaamheden rondom het ETS. Ook hebben wij veel ervaring met de implementatie van diverse energiebeheersystemen. Voor veel bedrijven zijn wij de vraagbaak als het gaat om wet- en regelgeving. De komende periode zullen wij onze directe klanten proactief informeren als er belangrijke ontwikkelingen zijn. Na de zomer organiseert BlueTerra rond Prinsjesdag een webinar met daarin alles wat u moet weten op het gebied van wet- en regelgeving op gebied van energie- en CO2 besparing. Houdt u onze website in de gaten voor meer informatie en de mogelijkheid om u op te geven.
Ondanks dat de veranderingen nog niet allemaal van kracht zijn is het wel goed om u hier alvast op voor te bereiden. Zeker omdat er mogelijkheden zijn om zaken te combineren en zelfs vrijstelling te krijgen indien u aan bepaalde vereisten voldoet. En dat vergt soms doorlooptijd. Wilt u eens sparren om te weten wat voor u van kracht wordt en welke marsroutes er zijn om invulling te geven aan deze wet- en regelgeving dan kunt u contact opnemen met Jos Lenselink van BlueTerra.