Na corona en de energiecrisis komt er nu wellicht een nieuwe uitdaging op uw pad: een zeer hoge energiebelasting. Er is al aangekondigd dat in 2024 en 2025 de energiebelasting op aardgas flink omhoog gaat voor midden- en kleinbedrijf. Daarnaast zijn er nu plannen om de jaren daarna de energiebelasting op aardgas nog veel verder te laten stijgen. Vanuit BlueTerra juichen wij uiteraard alle stimulansen voor energiebesparing en aardgasreductie toe. Maar dan moeten er wel haalbare alternatieven zijn voor partijen om te verduurzamen. En die zijn er gelukkig, vaak dichterbij dan u denkt.
Wat staat er op de rol
De komende jaren gaat de energiebelasting omhoog. Zoveel is zeker. In het belastingplan 2023 staat dat in de komende twee jaar het energiebelastingtarief in de 2e en 3e schijf grofweg verdrievoudigd. Dit betekent dat veel midden- en kleinbedrijven ongeveer 30% tot 50% meer voor hun aardgas gaan betalen in 2025. Echter, hier lijkt het niet bij te blijven. In de klimaatbrief van minister Jetten stond de ambitie om nog eens 1,2 megaton CO2-reductie te bereiken via het verhogen van de energiebelasting op aardgas. In het beleidsonderzoek die in opdracht van het kabinet is uitgevoerd wordt een voorstel hiervoor gedaan. Hierbij worden de 2e en 3e schijf van aardgas nog meer verhoogd. Concreet zou dat betekenen dat voor bedrijven die tot 10 miljoen kuub aardgas gebruiken, straks het overgrote deel van hun aardgaskosten uit energiebelasting bestaat.
Het voordeel van dit beleid is dat dat u weet waar u aan toe bent. De lage aardgasprijzen van voor de gascrisis komen niet meer terug. Energiebesparing en elektrificatie worden daarmee interessanter. Maar dan moet er wel netcapaciteit beschikbaar zijn én u moet inzichtelijk hebben welke stappen voor u interessant zijn om uw aardgasgebruik te minderen.
Welke opties heeft u
Wij denken dat het slim is om nu al te inventariseren welke stappen er nodig zijn om te elektrificeren en aardgasgebruik te verminderen. Natuurlijk kunt u wachten op veelbelovende technieken, zoals waterstof. Maar puur daarop wachten is wat ons betreft een gemiste kans en zal in de tussentijd de pijn van de belastingverhogingen niet verlagen. Want ook nu kunt u al meerdere opties bekijken en onderzoeken.
Waar krapte op het elektriciteitsnet speelt
Aardgas zwaarder belasten dan elektra is in de verduurzamingsopgave interessant. Maar dan moet u wel kúnnen elektrificeren. Het komt steeds vaker voor dat verhoging van de netcapaciteit simpelweg niet kan, het net zit ‘vol’.
Wat kunt u dan wel doen?
- Energiebesparing:
- Hergebruik van restwarmte (zowel direct als indirect via MVR of (HT)-warmtepompen
- Efficiënte motoren en verlichting
- Flexibilisering:
- Het opladen van elektrisch transport (zowel auto’s als hefttrucks) verplaatsen over de dag, zodat er geen hoge piek getrokken wordt.
- Het opvragen van non-firm ATO’s waar er meer mogelijkheden mee zijn dan veronderstelt.
- Opslag: er zijn diverse energieopslagsystemen beschikbaar, zodat u de energie op slaat wanneer u het niet nodig hebt (in plaats van teruglevert naar het net) en weer gebruik als u het wel nodig heeft.
- Energiehubs: zoek de samenwerking met andere bedrijven in uw regio. Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen kan slimmer met het elektriciteitsnet worden omgegaan of het delen van restwarmte kan aardgasverbruik direct verminderen.
Noot: Nu al extra capaciteit aanvragen om te voorkomen dat het ‘straks’ vol zit, terwijl u geen goed doordacht plan heeft, gaat niet werken. Netbeheerders gaan ‘use it or loose it’ aanhouden. U raakt uw extra capaciteit kwijt als u het niet direct inzet.
Waar netcongestie niet speelt
Inventariseer welke technieken voor u een flinke aardgasreductie kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Restwarmtebenutting: Met een analyse van uw warmtestromen kunt u het potentieel voor de inzet van (opgewaardeerde) restwarmte in uw proces verkennen.
- E-boiler: Elektriciteitsprijzen kennen steeds vaker zeer lage niveaus door de onregelmatige opwek via wind en zon. Op momenten met lage elektriciteitsprijzen kan inzet van een e-boiler aantrekkelijk zijn. Ook andere hybride oplossingen worden steeds interessanter.
- Hoge temperatuur warmtepompen: Er zijn de laatste tijd steeds meer technologische ontwikkelingen die het technisch mogelijk maken om hoge temperatuurwarmte (200 graden) met warmtepompen te maken.
In hoeverre de tarieven zoals beschreven in het beleidsonderzoek daadwerkelijk worden doorgevoerd is nog onzeker. Wij verwachten hier in het belastingplan 2024 meer informatie over. Wij zullen u hierover op de hoogte houden.
Het feit dat we nu al weten dat aardgas veel duurder gaat worden, geeft echter ruimte om daar nu al goed over na te denken en in actie te komen. Juist nu kun u al bepalen welke verduurzamingsroute interessant is voor uw bedrijfsvoering én portemonnee.
Heeft u daar hulp bij nodig? Onze adviseurs staan voor u klaar. Of bezoek ons tijdens Industrial Heat + Power (onderdeel van de Vakbeurs Energie) op 10, 11 en 12 oktober in de Brabanthallen. Veel van deze technieken en tips voor de toepassing ervan lichten wij uit op het Praktijktheater. Of loop gewoon even langs in onze stand. Wij staan graag voor u klaar!