Het stof begint neer te dalen van de vele waterstofinitiatieven in het land. Recent kwam het PBL tot de conclusies dat groene waterstof in Nederland nog niet onder het ondersteuningsplafond van 300 euro/ton CO2 zit. Daarmee lijkt er dit jaar nog geen schot in de zaak te komen voor alle aangekondigde initiatieven. Deze zijn nu nog afhankelijk van het Groeifonds en de Europese initiatieven.
Hoe anders staat blauwe waterstof ervoor. De maatschappelijke acceptatie is het afgelopen jaar flink toegenomen. Een scherp contrast met eerdere jaren waarin CCS als ongewenste oplossing werd gezien. Daarnaast lijkt het potentieel voor opslag van CO2 in lege gasvelden op de Noordzee ook toe te nemen als gevolg van het concreter worden van de kosten van het opruimen van de infrastructuur.
De initiatieven in de havengebieden worden ook concreter en daardoor kan nu worden nagedacht over een groeimodel voor productie, transport en afname van waterstof. Het mooie aan blauwe waterstof is dat het on-demand kan worden gemaakt en daardoor beter schaalbaar is.
Als de eerste clusters rond blauwe waterstof ontstaan kunnen ook bedrijven buiten de clusters gaan nadenken over de mogelijkheden. BlueTerra is nu al bezig om te onderzoeken welke kansen dit biedt voor de industrie. Daarbij wegen we vaak de vraag: welke processen kunnen gehybridiseerd of geëlektrificeerd worden en wanneer komt blauwe waterstof in het spel. Dit bepaalt in hoge mate de betalingsbereidheid van industriële eindgebruikers en dus de groeikansen voor blauwe waterstof.
Momenteel is Yannic Ris van de Universiteit Utrecht bezig met een onderzoek bij BlueTerra op dit onderwerp. De resultaten zijn het onderwerp van een volgend BlueTerra webinar aan het begin van de zomer. Als u nu al meer wilt weten over de mogelijkheden dan kunt u contact opnemen met Arjen de Jong.