Praktisch alle bedrijven realiseren zich inmiddels dat ze onderdeel zijn van de energietransitie. Is het niet door de beleidsambities vanuit Brussel of Den Haag, dan is het wel vanwege de structureel hogere gasprijs, de hogere energiebelasting of de stijgende prijs voor CO2-rechten. Met de doelstellingen waarmee het bedrijfsleven eigenlijk al in 2040 een minimale CO₂-emissie moet bereiken, zullen veel bedrijven een nieuwe lange termijn strategie moeten hebben om te kunnen blijven voortbestaan.
Wie van een afstand toekijkt realiseert zich dat dit een geweldige omslag is. Waar bedrijven de afgelopen decennia geleidelijk door procesverbetering een efficiencyverbetering haalden van 1 á 2% per jaar zullen bedrijven nu enorm moeten opschakelen. Het gaat daarbij niet alleen om de emissie op je eigen productielocatie (scope 1), het gaat in feite om de essentiële vragen:
- Kan mijn product nog bestaan in een CO2-neutrale wereld?
- Kan mijn productieproces nog wel bestaan in een CO2-neutrale wereld?
Om deze vragen te beantwoorden zul je de hele productketen in kaart moeten brengen. Ook de emissies in scope 2 (energie-inkoop) en scope 3 (grondstof en gebruik) zijn van belang. Uit CO2-LCA berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat het recyclen van producten bij einde levensduur vaak een groot effect heeft op de CO2-emissie in de keten. Is jouw product daarvoor geschikt of zijn er aanpassingen nodig? Met een LCA kunnen verschillende productketens worden vergeleken.
Uiteraard is ook het productieproces is van belang. Daarbij spelen verbetering van unit-operaties, mogelijkheden voor restwarmtehergebruik, elektrificatie en waterstof een rol. Tegelijkertijd bepaalt ook je omgeving en de beschikbare infrastructuur de mogelijkheden. Wat in de historie de beste locatie was voor een productielocatie hoeft dat in een duurzame wereld niet te zijn.
BlueTerra heeft al meerdere bedrijven en bedrijfsclusters geholpen met het uitwerken van een strategie richting de doelstelling in 2030 of naar volledig CO2-neutraal. Door de noodzakelijke maatregelen en projecten in de tijd uit te zetten stel je een op. Deze Roadmap helpt ook om intern en extern te communiceren wat de plannen zijn met de bijbehorende tijdlijn. Het kan zelfs de onderbouwing zijn om op korte termijn een proces ongemoeid te laten omdat op langere termijn hele andere maatregelen gaan plaatsvinden. Met de maatregelen in de Roadmap wordt daarnaast invulling gegeven aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving, zoals de EED-audit, de CSRD of branche specifieke richtlijnen zoals de Packaging and Package Waste Directive. Wilt u hier eens over van gedachten wisselen, neem dan contact op met Stijn Schlatmann.