23686
post-template-default,single,single-post,postid-23686,single-format-standard,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,no_animation_on_touch,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
SDE+ regeling versoberd

23 Oktober: Bijeenkomst bio-WKK over duurzame warmte bij HVC

Op 23 oktober organiseerde projectgroep BioWKK een excursie naar HVC in Alkmaar. Duurzame energie (warmte, elektriciteit en gas) haalt HVC uit afval, biomassa (afvalhout, riooslib), geothermie, zon en wind. Nieuwe ontwikkelingen zijn de uitbreiding van het warmtenet naar glastuinbouwgebieden. HVC heeft nog ruim voldoende warmte uit biomassa en afval om veel meer afnemers te voeden (Presentatie HVC).

Biomassa levert duurzame warmte, maar er komen wel emissies vrij. Toch kan houtstook veel schoner zijn dan men denkt. Eén hedendaagse ketelinstallatie die duizenden woningen verwarmt, heeft dezelfde impact op de fijnstofconcentratie in de directe omgeving als één conventionele houtkachel die af en toe wordt gestookt (Presentatie Procede). Vanwege de reductiedoelstellingen uit het regeerakkoord moeten afvalverwerkers hard aan de slag om CO2-uitstoot te reduceren. CO2-afvang is hierbij noodzakelijk. HVC gaat een belangrijke pilot doen om CO2 af te vangen en te leveren aan de glastuinbouwgebieden Agriport, Alton en Grootslag (Presentatie HVC). Uiteindelijk is CO2-afvang op veel grotere schaal noodzakelijk. Mogelijkerwijs kan het OCAP netwerk worden uitgebreid en worden gekoppeld aan CO2-opslag in gasvelden op zee (Presentatie OCAP).

Na de lezingen zijn de bio-energiecentrale en de afvalverbrandingsinstallatie bezocht.

Presentaties

Procede-Biomass-Emissies-van-particuliere-en-professionele-houtstook

OCAP-Ontwikkelingen-van-de-CO2-rotonde-in-Noord-en-Zuid-Holland

HVC-carbon-capture

HVC-Warmtenet-Alkmaar