Op 10, 11 en 12 oktober 2023 vindt de Industrial Heat + Power plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Industrial + Power is onderdeel van de Vakbeurs Energie en hét platform voor de industriële energievoorziening. U vindt BlueTerra Energy Experts op de beursvloer standnummer 2.C011. Ook bent u van harte welkom in het Praktijktheater en Industrietheater waar wij diverse workshops en lezingen organiseren.
Bestel via deze link kosteloos uw toegangskaart. Registreert u zich na 9 oktober, dan betaalt u €50,- entree. Wenst u een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs, mailt u dan uw voorkeur voor een dag en tijd. In onze stand kunt u weer uw kennis van de energietransitie testen: gaat u voor easy, medium of durft u hard aan?
Laat u inspireren door innovatie oplossingen in de industriële markt
BlueTerra organiseert diverse workshops in het Praktijktheater en het Industrietheater. Met onze lezingen en workshops hopen wij u te inspireren in het kiezen van de juiste route naar verduurzaming.
Dinsdag 10 oktober 2023
Hoogtemperatuur warmtepompen en MDR: Actuele ontwikkelingen en toepassingen
12.30-13.00u | Praktijktheater | Door René Waggeveld
Wegens succes herhaald! Het opwaarderen van restwarmte naar een geschikt niveau biedt een groot potentieel voor energiebesparing en CO2-emissiereductie. De ontwikkelingen rondom hoogtemperatuur warmtepompen en mechanische damprecompressie (MDR/MVR) gaan snel. Temperaturen tot 200 gr. C zijn inmiddels haalbaar met een TRL 8-9. In de lezing krijgt u zoals elk jaar een actueel overzicht van veelbelovende ontwikkelingen met volop praktijkvoorbeelden.
Opslag van hoogtemperatuurwarmte voor procesindustrie
13.15-13.45u | Praktijktheater | Door Eva Juffermans
De procesindustrie heeft veel behoefte aan hoogtemperatuurwarmte. Opslag van hoogtemperatuurwarmte afkomstig van restwarmte of conversie van goedkope elektriciteit ontwikkelt zich snel in de afgelopen jaren en is een wezenlijk onderdeel van verduurzaming. In deze lezing inspireren wij u met recente ontwikkelingen, projecten en pilots rondom hoogtemperatuur-warmteopslag. Met voorbeelden van toepassingen bij onder andere EnergyNest, Kyoto HeatCube, Kraft Block, LKAB Minerals, Siemens ELEC en MAN ETES. Na het volgen van deze lezing kent u de kansen, kritische succesfactoren aandachtspunten van de inpassing van warmteopslag in bestaande én nieuwe situaties.
Woensdag 11 oktober 2023
Van het stoom af: hoe pak je dat aan?
12.30-13.00u | Praktijktheater | Door Stijn Schlatmann
De toepassing van stoom is nog steeds wijd verbreid in de procesindustrie. Food, paper & pulp, chemie: stoom is een krachtig verwarmingsmedium en het is zó makkelijk in gebruik. Maar hebben we het echt altijd nodig? Laten we omdenken. Eerst besparen en temperatuur verlagen. En daarna de resterende vraag zo duurzaam mogelijk invullen. In de lezing wordt zowel de aanpak geschetst als geschikte technologieën getoond. Pinch analyse kan hierbij behulpzaam zijn. En als kers op de taart wordt de stoomloze kaasfabriek getoond. Smart electrification!
Praktische kansen voor waterstof in de industrie tot 2030
13.15-13.45u | Praktijktheater | Door Bob Fennis
Over waterstof doen de meest wonderlijke verhalen de ronde. Waterstof is voor chemische industrie primair een waardevol molecuul als bouwsteen. Daarnaast kan het – mits slim toegepast – ook bijdragen aan verduurzaming en CO2-emissie reductie. In deze lezing ligt de focus op hoogtemperatuurwarmte (> 400 gr. C), brandstofcellen, toepassing in CHP (gasturbines, zuigermotoren), stoomketels en thermische olie ketels en de impact van waterstofgebruik op CO2, NOx en andere emissies. Na het volgen van deze lezing bent u op de hoogte van deze technieken, hoe waterstof voor uw processen van waarde kan zijn en welke techniek het beste past bij uw situatie.
Efficiënt elektrificeren
14.00-15.30u | Industrie theater | Door Jacques van de Worp, Vemw | Ken Somers, McKinsey | Jan Grift, Blueterra | Sikke Klein, TU Delft | Matthijs de Kempenaer, McKinsey
Met de snelle verduurzaming van onze elektriciteit is elektrificeren voor de industrie een logische manier om CO2 te reduceren. Elektrificeren kan middels vele technieken, de e-boiler en warmtepomp zijn bekende voorbeelden hierin. Energie efficiëntie en de impact op het energie systeem met mogelijke belemmeringen kan meespelen in de keuze voor een techniek. We laten middels een aantal cases de bredere opties in elektrificatie zien.
Donderdag 12 oktober 2023
Future proof hybride industriële energieconcepten
12.30-13.00u | Praktijktheater | Door Jeroen Buunk
Industriële energietransitie kent niet één silver bullet. Als het gaat om de centrale energievoorziening dan is één van de sleutels naar de toekomst flexibiliteit. Er moet wat te kiezen zijn; welke energiebronnen gebruiken we, wat kost dat en wat doet dat met de emissies? In de lezing zullen hybride concepten met onder meer warmtekracht, multi-fuel, biomassa, biofuel en biogas, E-boilers, hoogtemperatuur-warmteopslag, hoogtemperatuur-warmtepompen en MVR de revue passeren. Na het volgen van deze lezing heeft u inzicht in de verschillende technieken en welke hybride concepten voor uw processen kansrijk zijn.
Strategieën voor een CO2-neutrale productie in 2030 en 2050
13.15-13.45u | Praktijktheater | Door Egbert Klop en Stijn Schlatmann
Naar Rome leiden vele wegen. Ook in het land van industriële energietransitie bestaat niet één uniek pad of technologie. Dat maakt de verschillende opties afwegen lastig. Waar doet u wijs aan? In deze lezing geven wij een veelkleurig beeld om te voldoen aan de CO2-reductiedoelen in 2030 en 2050, zoals: de waterstofroute, de bio-route, slimme elektrificatie, hybride concepten en overgangsconcepten. Na het volgen van deze lezing heeft u goed inzicht in de verschillende routes naar CO2-neutrale productie en kent u de randvoorwaarden.
Voor het gehele programma van Industrial Heat + Power kunt op deze website terecht. Bestel via deze link uw gratis toegangskaarten.
Heel graag tot ziens tijdens Industrial Heat + Power 2023!