Het wetsvoorstel met de verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor 2020 is als onderdeel van het belastingplan 2020 door de eerste kamer, en is daarmee definitief geworden. Tegen de verhoging is fel geageerd door met name de glastuinbouw omdat de impact voor deze sector groot is. De protesten hebben helaas weinig uitgehaald.
Het pijnpunt van de voorgestelde verhoging is de derde schijf voor elektriciteit die loopt van 50 MWh naar 10.000 MWh. Daarin gaat het tarief van 0,74 cent per kWh naar 2,05 cent per kWh, een verhoging van 177%. Dit betekent dat bedrijven die 10 miljoen kWh per jaar verbruiken straks €131.000 extra moeten gaan betalen.
De verhoging van de tarieven voor elektriciteit komen extra hard aan in de glastuinbouw, omdat tuinders profiteren van verlaagde belastingtarieven voor aardgas. Voor WKK geldt bovendien een vrijstelling omdat dit valt onder energieproductie. Een stijging van de elektriciteitsprijs maakt het aantrekkelijker om bestaande gasgestookte WKK’s te laten draaien. Dat belemmert de verduurzaming, iets waar BlueTerra al eerder in een nieuwsbericht melding van maakte.
Glastuinbouw Nederland vroeg daarom om vrijstelling van de ODE voor elektrisch aangedreven installaties in kassen, indien deze fossiele installaties vervangen, en voor alle groen ingekochte stroom. Hier is dus geen gehoor aan gegeven. Wel is een motie aangenomen om de consequenties van de verhoging van de ODE voor tuinders te monitoren. Hiervan moet 1 april verslag worden gedaan.
Het wetsvoorstel met de nieuwe ODE tarieven geeft invulling aan de wens om de lastenverdeling tussen bedrijven en huishoudens te verschuiven van 50%-50% naar 67%-33%. Deze wens komt voort uit het feit dat de opbrengsten van de ODE rechtstreeks worden ingezet voor de SDE++, waar met name de industrie van profiteert. De lasten komen nu voor een groot deel bij het MKB en de tuinbouwsector te liggen. Om dit effect te voorkomen is het heroverwegen van de ODE schijven van belang. Zie onderstaande tabel voor de voorgenomen ODE-tarieven voor 2020.