Met de sterke groei van elektriciteitsproductie van zon en wind gaat de elektriciteitsprijs steeds sterker fluctueren. Als gevolg daarvan zijn er op dit moment al regelmatig dagen met midden op de dag negatieve elektriciteitsprijzen. Deze trend zet zich de komende jaren nog sterker door, maatregelen die hierop anticiperen, bijvoorbeeld batterijen of flexibele vraag, blijven nu nog achter bij de sterke groei van zon en wind. Tegelijkertijd worden de elektriciteitsprijzen juist weer erg hoog op momenten zonder wind en zon. Hoe kan je daar als bedrijf goed op anticiperen?
Een veel gehoorde oplossing is het plaatsen van een E-boiler. Daarmee kan rechtstreeks warmte (heet water of stoom) gemaakt worden op momenten met lage elektriciteitsprijzen. Dat werkt redelijk op de korte termijn, maar bij een toenemend aantal uren met lage prijzen is de efficiency van een E-boiler een beperkende factor. Daartegenover staat een iets minder flexibele oplossing maar energiezuinige warmtepomp. Je houdt echter nog wel de uren met hoge elektriciteitsprijzen. Dan zou een buffer kunnen helpen of val je terug op een gasketel. Een ander voordeel van de warmtepomp is dat deze minder netcapaciteit nodig heeft dan een E-boiler. Dit kan een voordeel zijn aangezien vandaag de dag netcapaciteit niet gegarandeerd is.
WKK kan in de komende 5 tot 10 jaar nog een belangrijke rol vervullen
Een oplossing die wij in onze projecten steeds vaker tegenkomen is het opzetten van een hybride systeem met een combinatie van WKK met restwarmte, en een warmtepomp of een E-boiler. Op momenten met een hoge elektriciteitsprijs draait de WKK, op andere momenten wordt de warmtepomp of E-boiler ingezet, al dan niet met de WKK in- of uit bedrijf. Hoe flexibeler de componenten des te beter het financiële resultaat. Het gaat daarbij snel om grote bedragen. Investeringen om een WKK flexibeler te maken verdienen zich bijvoorbeeld snel terug. Ook systemen voor opslag van warmte zijn interessant. Wanneer netcapaciteit onvoldoende is kan de inzet van een WKK als elektrische voeding voor een warmtepomp ook een interessante business case opleveren. Dit kan een overbrugging opleveren voor de periode dat de netverbinding nog niet verzwaard kan worden. De WKK kan op deze wijze in de komende 5 tot 10 jaar nog een belangrijke rol vervullen.
Reken niet met de energiemarkt van nu, maar met de energiemarkt van morgen
Met ons EMF-model simuleren we de elektriciteitsmarkt voor een heel jaar op uurbasis. In combinatie met scenario’s voor gas- en CO2-prijzen kunnen we dan de elektriciteitsprijzen op uurbasis inschatten. Voor de business case levert dat andere resultaten op dan bijvoorbeeld een doorrekening met de uurprijzen van het afgelopen jaar. Het is belangrijk voor het maken van de juiste keuzes om de business case over zeg 2 tot 5 jaar door te rekenen. Draaiuren en elektriciteitsprijzen zullen bijvoorbeeld in 2028 wezenlijk verschillen met dit jaar vanwege de toename van de elektrische vraag en de toename van zon- en windvermogen.
Graag helpen wij u met uw plannen. Met een combinatie met inzicht in de technische mogelijkheden van energie installaties en de ontwikkelingen op de energiemarkt kunnen wij u helpen om gefundeerd de juiste keuzes te maken. Heeft u vragen, neem dan contact op met Stijn Schlatmann of Robin Teeken.