Nuon en AEB gaan investeren in warmtenet Amsterdam - BlueTerra
24708
post-template-default,single,single-post,postid-24708,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Nuon en AEB gaan investeren in warmtenet Amsterdam

Nuon en Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) investeren samen €400 mln in het warmtenet van de hoofdstad. Dat maken de bedrijven deze donderdag bekend. Met de investering wordt het westelijke deel van het warmtenet in de stad gekoppeld aan het oostelijke deel. Hiervoor gaat Nuon ook een hulpwarmtecentrale en warmtebuffer plaatsen. Daarbij was BlueTerra verantwoordelijk voor de basic engineering en zal het ook betrokken zijn in de realisatie. 

Het warmtenet in de regio Amsterdam bestaat uit twee delen. Een deel dat het oosten en zuiden van de stad verwarmt, gevoed door een gasgestookte centrale van energieproducent en -leverancier Nuon. En een deel dat het noorden en westen van de stad warm houdt, gevoed door restwarmte van de afvalenergiecentrale van AEB. Het noord-westelijke deel is eigendom van Westpoort Warmte (op zijn beurt weer in handen van AEB en de gemeente Amsterdam en Nuon). Het zuid-oostelijke deel is eigendom van Nuon. Beide partijen verwachten een groei in de vraag naar warmte in de stad en willen het bestaande warmtenet verduurzamen. Samen investeren de bedrijven €400 mln om een aantal aanpassingen mogelijk te maken.

Zo zal er een extra pijpleiding van ongeveer vier kilometer worden gelegd in het westelijke gedeelte van Amsterdam om de twee warmtenetten met elkaar te verbinden. In de leiding investeren Nuon en AEB gezamenlijk. Daarnaast investeert Nuon dus zelfstandig in een hulpwarmtecentrale om bij te kunnen springen op piekmomenten en investeert het bedrijf in een warmtebuffer waarin 3.600 vierkante meter warm water opgeslagen kan worden. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking. De HWC en warmte-opslag komen aan de zuidkant van de stad waar de A10 de A4 kruist.

(Bron: Energeia; Zie voor volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40079612/nuon-en-aeb-amsterdam-investeren-400-mln-in-warmtenet)