Stoomleverende warmtepompen in opkomst - BlueTerra
25389
post-template-default,single,single-post,postid-25389,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Stoomleverende warmtepompen in opkomst

Hogetemperatuur warmtepompen voor de levering van stoom (>100 °C) zijn van groot belang voor de energietransitie. Er zijn momenteel gelukkig volop ontwikkelingen rondom innovatieve stoomleverende warmtepompen. Een mooi voorbeeld hiervan was te zien tijdens een excursie van Platform Industriële Warmte naar Viking te Remscheid in Duitsland.

Daar demonstreert Viking Heat Engines momenteel de werking van een 200 kW warmtepomp die op dit moment 130 °C aan warmte levert. De warmtepomp werkt op basis van het ORC om optimaal gebruik te maken van de aanwezige restwarmte Met een ander, door Chemour ontwikkeld, koudemiddel kan zelfs 165 °C stoom (6 barg) geproduceerd worden. Opschaling van de capaciteit is de volgende stap in de ontwikkeling.

Spilling liet daarnaast in een presentatie zien dat ook een warmtepomp met waterdamp als koudemiddel mogelijk is. De voeding moet dan wel ruim boven de 2 barg stoom opleveren waarna de condensortemperatuur na compressie tot 16 bar (200 °C) op kan lopen. Beide systemen werken met zuigercompressoren die tegen hoge temperatuur bestand zijn.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jan Grift