Succesvolle BlueTerra themamiddag op de Vakbeurs Energie 2018 - BlueTerra
23869
post-template-default,single,single-post,postid-23869,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Succesvolle BlueTerra themamiddag op de Vakbeurs Energie 2018

 Energietransitie: geen woorden maar daden. De reis naar CO2-neutraliteit

Woensdagmiddag 10 oktober heeft BlueTerra samen met een vijftal opdrachtgever een inkijk gegeven in de praktijk van de energietransitie. Geen wollige verhalen, maar goed nadenken, hard werken én volhouden. In dit artikel een impressie van deze zeer geslaagde themamiddag met meer dan 70 deelnemers. Onder de deskundige leiding van Hans Grünfeld (VEMW) kwam een breed palet aan ervaringen langs.

Martin van Dord van de NRK trapte af. De rubber- en kunststofsector heeft op het gebied van energie efficiency al veel bereikt. Met een terugtredende overheid en het aanscherpen van duurzaamheidseisen, wordt de rol van de branche belangrijker. De NRK neemt die ook. Voor kunststof producten liggen – naast het verduurzamen van de energiebehoefte – grote kansen voor energiebesparing in de keten. Kunststof producten kunnen leiden tot aanzienlijke energiebesparing, bijvoorbeeld in de transportsector.

Danielle van Woerden van Teijin Aramid etaleerde het transitieproces bij een internationale, niet beursgenoteerde onderneming. Teijin is als producent van hoogwaardige aramide vezels al zeer bewust bezig met energiebesparing en efficiency. De producten van Teijin zijn zeer geschikt voor energiebesparing in de waardeketen. Door Teijin is de tweeslag ‘reduce pain’ (besparing) en ‘enlarge gain’ geïntroduceerd. De winst zit niet alleen bij Teijin maar vooral ook bij de gebruikers van de supervezels. Duidelijk is dat Teijin alle kennis in huis heeft voor hun producten en processen maar op het gebied van energietransitie en duurzaamheid leiding nodig heeft. Samenwerken dus!

Rob Wilders van Ecodrukkers benadrukte dat de grafische branche in dit digitale tijdperk al een grote transitie doormaakt, en zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Hoe nuttig is drukwerk? Kan het anders, beter, efficiënter? En als we drukken, kan dit duurzaam? Rob nam ons daarin mee en liet zien dat hierin nog een wereld te winnen is. Bij deze zoektocht moet je soms buiten de gebaande baden treden en tegen de stroom inzwemmen.

André van der Loo van Dumocom is eigenaar van een familiebedrijf dat PET-flessen maakt. Een bedrijf met korte lijnen en hoge motivatie om het ‘anders’ te doen. Boodschap: we staan nog maar aan het begin van de transitie; en voor de kunststofsector is de uitdaging groot. Dumocom investeert hierin: duurzaam koelsysteem, bioplastics en gebruik van recyclaat. André van der Loo droomt van een windmolen bij zijn bedrijf maar dat mag niet. Op het gebied van recycling is ook in Nederland nog veel te winnen, bijvoorbeeld het beter scheiden van kunststof restproducten. Door schoon en zuiver recyclaat te gebruiken kan het energiegebruik drastisch omlaag.

Robert-Jan van der Werf van Corbion en Egbert Klop van BlueTerra vertellen over de samenwerking in de zoektocht naar een duurzame stoomopwekking. Aanjager hiertoe was de ‘H-gas brief’ van minister Wiebes. Al denkend kwamen veel varianten op tafel. Corbion heeft de proceskennis, en BlueTerra de kennis van energiebesparing en duurzame energie. Dit resulteerde in een erg vruchtbare samenwerking. Na selectie en onderbouwing bleven een drietal interessante varianten over. Voor Corbion zijn de ogen verder open gegaan: zowel qua energiebesparingskansen als inzicht in de stappen die nodig zijn voor de verduurzaming van de stoomopwekking. Er zijn meerdere wegen naar Rome. Waar de brief van Wiebes al niet goed voor is.

Deze koplopers op de weg naar CO2-neutraliteit hebben laten zien dat het goed nadenken en hard werken is om stappen te maken. Waar een wil is, is een weg. Een mooi inzicht om ook komend jaar als BlueTerra weer onze schouders eronder te zetten en bedrijven te ondersteunen om deze stappen richting CO2-neutraliteit te kunnen zetten.

Klik hier voor de link naar enkele presentaties van deze themamiddag.