Bedrijven op zoek naar invulling energiebeleid na afschaffing MJA - BlueTerra
25957
post-template-default,single,single-post,postid-25957,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Bedrijven op zoek naar invulling energiebeleid na afschaffing MJA

De vrijstelling voor de informatieplicht en de EED-auditplicht vervalt voor een groot aantal bedrijven omdat het MJA convenant gaat aflopen. In veel gevallen moeten zij zorgen dat er in 2020 al een EED-audit wordt uitgevoerd. BlueTerra heeft een dienstverlening ontwikkeld die gericht is op het invullen van de wettelijke verplichtingen en, belangrijker nog, het daadwerkelijk realiseren van reductie van CO2-uitstoot en het verminderen van het energieverbruik. Deze dienstverlening wordt, in samenwerking met NRK, onder andere uitgevoerd in de rubber en kunststof industrie

Energiezorgsystemen zoals de CO2-prestatieladder, ISO 50001 of ISO 14001 met de CO2 reductiemanagement module kunnen worden ingezet om alsnog vrijstelling voor de EED-auditplicht te behouden. Naast de vrijstelling voor de auditplicht zorgen dit soort energiezorgsystemen ook voor een jaarlijkse daling van uw energiegebruik en bijbehorende emissies. Hierdoor is uw bedrijf beter voorbereid op de huidige- en toekomstige aanscherping van wet- en regelgeving. Voor vrijwel alle bedrijven geldt dat zij ook invulling moeten geven aan de informatie- en energiebesparingsplicht.

In een informatiebijeenkomst afgelopen februari hebben BlueTerra en NRK de Rubber en Kunststof bedrijven geïnformeerd over de mogelijkheden na de MJA. Een goede bijeenkomst voor zowel MJA als niet-MJA bedrijven bleek uit de brede interesse. Elk bedrijf krijgt namelijk met de EED en informatieplichtverplichting te maken. NRK en BlueTerra hebben daarom een pakket aangeboden, waar de rubber en kunststof bedrijven gebruik van kunnen maken, zodat ze aan de wettelijke verplichtingen na 2020 kunnen voldoen. Ieder bedrijf kan op basis van zijn wettelijke verplichtingen zelf het meest passende pakket kiezen.

Ook begeleiding naast de naleving van de EED of informatieplichtverplichting is een optie voor de ondersteuning. Want met alleen de wettelijke verplichtingen gaan we de ambitieuze doelstellingen van het klimaatakkoord niet halen. En het mooie is, de rubber en kunststof branche heeft al hele mooie succesvoorbeelden. Tijdens de bijeenkomst presenteerden diverse bedrijven praktijkvoorbeelden die stuk voor stuk leiden tot reductie van CO2 uitstoot. Zoals:

  • Het zonne-energie project van Omefa met postcoderoosregeling
  • Het restwarmte project van KUMA dat al 10 jaar gasloos is
  • De adiabatische koeling van Haval die zorgt voor een goed binnenklimaat in combinatie met een laag energieverbruik
  • De kunststof katrollen van Mitsubishu CAM die leiden tot vermindering van slijtage van stalen kabels in de keten

 

Bent u ook benieuwd welke ondersteuning voor uw bedrijf mogelijk is? Kijk dan eens naar onze infographic voor MJA deelnemers om te beoordelen wat uw wettelijke verplichtingen zijn en welke vrijstellingsmogelijkheden er zijn en laat u informeren door Jos Lenselink of Michiel Steerneman voor een op maat aanpak.