Met een WKO is steeds meer mogelijk
De aarde biedt ons kansen om warmte en koude uit de bodem te halen. Warmte-koude opslag (WKO) is een betrouwbare energiebron en buffer, die zowel duurzaam als zuinig is. Een WKO slaat energie uit het proces en/of de omgeving op in de bodem – een aquifer (een waterhoudende zand- en/of kiezellaag). Gekoppeld met een warmtepomp, waarbij de aquifer als bron fungeert, kunnen de juiste temperaturen voor warmwaterprocessen geproduceerd worden. Het systeem kan daarbij zowel verwarmen als koelen. Hierbij kan aanzienlijk bespaard worden op koelings- en verwarmingsenergie. De techniek is niet nieuw, maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden met een WKO. BlueTerra zet zich in om deze mogelijkheden optimaal te laten benutten in zowel de ontwerpfase als tijdens de operationele fase.
Figuur 1: Opslag van warmte en gebruik koude in de zomer
Figuur 2: Gebruik van warmte en opslag koude in de winter
Een WKO optimaal inzetten gebeurt door de bron te dimensioneren op basislast voor koelen en verwarmen. Bij een te groot gerealiseerd vermogen kan de bron dichtslibben door te beperkt gebruik. Daarnaast moet een WKO eens in de drie of vijf jaar thermisch in balans zijn (balanceren). Wanneer bijvoorbeeld meer koude is onttrokken in de zomer dan warmte in de winter, moet er een oplossing komen om toch deze extra warmte op te nemen uit de bodem.
Doordat er meer inzichten zijn in de ondergrond, kan er ook steeds meer. Bronnen kunnen dichter op elkaar geplaatst worden doordat de ondergrond van tevoren al beter inzichtelijk is en ook worden de eerste midden-temperatuur bronnen aangelegd. Het functioneren van een bron kan ‘eenvoudig’ worden bewaakt door veelvuldig te monitoren. Echter bij zowel de voorstudies als tot een oplossing komen bij afwijkingen tijdens gebruik is maatwerk nodig om tot het juiste ontwerp te komen en om problemen te verhelpen. Hierdoor kan een WKO-bron optimaal functioneren en zodoende optimaal bijdragen aan de verduurzaming.
Doordat een WKO steeds beter ingezet kan worden, is het systeem voor steeds meer verschillende locaties en type bedrijven bruikbaar. Denk tegenwoordig hierbij aan zuivel-, rubber-, kunststof- en voedingsmiddelenindustrie, maar ook aan gehele bedrijventerreinen. BlueTerra heeft de tools om haalbaarheidsstudies uit te voeren voor het plaatsen van WKO en second opinions te geven over de prestaties en energiebalansen in de praktijk. Daarnaast kunnen we met de Heat Pump Scan kijken welke processen gecombineerd kunnen worden voor het op een verantwoordelijke manier gebruiken van deze warmte en koude. Dit past BlueTerra op dit moment onder andere toe bij het onderzoek naar de verduurzamingsmogelijkheden bij het Utrecht Science Park, waarbij ook naar de inzet van grootschalig gebruik van WKO’s wordt gekeken. Niet alleen voor het aanleggen van een bron, maar ook tijdens het gebruik van een WKO systeem wordt BlueTerra ingeschakeld. Op een bedrijventerrein in Hardenberg leek een bron uit balans te raken doordat er meer koude werd gebruikt, dan in de winter de warmte werd gebruikt. Door te monitoren kon tijdig worden ingegrepen en is tot een oplossing gekomen door warmte te leveren aan het in de buurt gelegen zwembad. Op deze manier wordt er nog meer ingezet op duurzaamheid en wordt er extra CO₂ bespaard.
Zit u zelf te twijfelen wat u moet doet op het gebied van verduurzamen van uw bedrijfsvoering? Zit u te overwegen of een WKO of andere vorm van warmte- (en koude)opslag wat voor uw bedrijf kan betekenen? Kom met ons in contact! Er is meer mogelijk dan u denkt en we staan altijd open voor een gesprek. Wie weet kunnen we op deze manier samen bijdragen aan het toekomst bestendig maken van deze mooie planeet.